Bemærk at denne analyse er udarbejdet af Aktieinfo, der modtager et honorar fra selskabet for det udførte analysearbejde. Konklusion og anbefaling er alene udtryk for Aktieinfos vurdering, og selskabet kan ikke påvirke anbefaling og kursmål. I øvrigt henvises til ansvarsfraskrivelsen på sidste side af analysen.

 

 

Columbus – aktieanalyse den 29-08-2018

 

Kurs på analysetidspunktet: 16,9

 

Anbefaling:

Kort sigt: Køb

Langt sigt: Køb

 

 

 

Columbus udvikler sig på linje med forventningerne – kortsigtet anbefaling hæves.

 • Fastholdelse af salget af kerneprodukter i Columbus er hovedpunktet for 2018 samtidig med en gnidningsløs integration af årets to opkøb, hollandske HiGH Software og det store svenske selskab iStone. Sidstnævnte svarer til en udvidelse af forretningskonceptet og medarbejderstaben på 50 %. Så det er en stor opgave, der hidtil er forløbet efter planen. Columbus har købt mange virksomheder i de senere år, og man er god til at håndtere integration uden problemer. Det skal fortsætte.

 • Målsætningen er at forbedre overskudsgraden i iStone (skal op på Columbus-niveau), mens HiGH Software allerede har flotte marginer. Vi vurderer, at der er basis for at opnå positiv synergi fra købet af iStone samt krydssalg mellem kunderne. HiGH Software åbner for et helt nyt forretningssegment hos Columbus, og der stilles derfor store forventninger til denne udvidelse.

 • Columbus og iStone skal fremstå som én virksomhed senest 01-01-2021. Indledningsvis går man dog forsigtigt frem, idet den positive udvikling med økonomisk fremgang i iStone ikke må blive ramt af negativ påvirkning fra forandringen i ejerforholdet og udsigten til store forestående forandringer med integration i Columbus koncernen. Eksterne relationer er vigtigere end interne.

 • iStone komplementerer Columbus godt, både produktmæssigt og ved at åbne nye geografiske satsningsområder. HiGH Software tilfører et helt nyt segment med it-løsninger til håndtering af udlejning, og det benyttes af maskinleverandører af udstyr, lastbiler og lignende. Væksten er høj i dette felt, da virksomhederne søger at begrænse deres egne investeringer i udstyr.

 • Forretningsomfanget øges med ca. 50 % ved disse to køb, og de vejer tungt økonomisk. Evnen til at opnå succes med denne satsning bliver afgørende for de kommende års udvikling i Columbus.

 • Det langsigtede mål for 2020 er at opnå en EBITDA marginal på 11 % og en vækst på 3-5 % årligt. Gentaget salg til de samme kunder skal være på mindst 25 %. Ideen er at øge marginalen og forbedre stabiliteten.

 • Baseret på ledelsens fastholdte forventninger til året kan vi estimere en fremgang i resultatet før skat (EBT) fra 102 til 130 mio. kr. Sidste års nettoresultat på 95 mio. kr. var præget af lav skattehensættelse mv. Med normal beskatning i år estimerer vi et uforandret niveau for nettooverskuddet på ca. 95 mio. kr. Det vil give et EPS-tal på 0,78, og P/E(18E) ligger dermed på 21,7.

 • Samlet kan man opgøre kapitaliseringen af Columbus således (mio. kr.): børsværdi 2.058 + nettogæld 70 + udskudt betaling for opkøb mv. 326 = 2.454 mio. kr. Vi estimerer EBIT(2018) til 115 mio. kr. som følge af belastning af markant større afskrivninger. Payback tiden er dermed 21,3 år (2.454/115). Målt på EBITDA er tallet tilsvarende mere normalt med 12,6 år (2.454/195).

 • Da der ikke meldes om udfordringer i integrationsprocessen, og vi samtidig vurderer Columbus til selv at være et take-over emne, fastholder vi den langsigtede købsanbefaling. Kortsigtet hæver vi fra Hold til Køb, da aktien sammenlignet med andre danske børsnoterede it-selskaber ikke forekommer at være (for) dyrt prissat. Risikoen er dog stor henset til de to opkøb.

   

  Hele analysen kan læses via dette link.


Vil du også være en bedre investor?
Med et abonnement hos Aktieinfo bliver du klædt godt på til succes på aktiemarkedet.
Vi laver benarbejdet for dig så du nemmere kan træffe de valg der kan give dig størst muligt afkast!

Klik her og se hvordan


Denne hjemmeside anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og at målrette annoncer.
Denne information deles muligvis med tredjepart.
Læs mere om cookie- og privatlivspolitik.