Aktieskole – P/E værdier og FED-modellen

 

 

 

Man kan bruge den såkaldte FED-model som inspiration. Her anvendes den 10-årige rente som udgangspunkt, idet man udregner den reciprokke værdi heraf til belysning af, hvad aktier må koste - altså til at fastlægge en kapitaliseringsfaktor.

 

Eksempel

 

Renten i USA på 10 årige papirer antages (tænkt eksempel) at være 4%.

 

Den reciprokke værdi kan udregnes til 1:0,04 = P/E 25.

 

Altså: Aktier kan med en rente på 4% koste P/E 25 uden at være dyre teoretisk set.

 

Imidlertid vil aktieinvestorer kræve en risikopræmie på typisk 2 %. Man kan jo med lav risiko opnå en rente på 4%, og for at påtage sig en ekstra risiko i aktier tillægges fx 2%.

 

Kravet til aktieafkastet bliver dermed 4 % + 2 % = 6 %.

 

Den reciprokke værdi heraf er 1:0,06 = 16,7.

 

Nu er grænsen for hvad aktier må koste altså faldet til 16,7 som et mere realistisk skøn.

 

En faktor der også spiller ind er forventningerne til den fremtidige renteudvikling. Hvis renten er på vej op, vil aktieinvestorerne typisk kræve en endnu højere risikopræmie (dvs. benytte en højere fremtidig rente i stedet for dagens niveau) og modsat i tilfælde af udsigt til rentefald.

 

Et eksempel på udregning af P/E-tal:

 

Børsværdi på X-selskab er 100 mia. kr. - overskud på 4,7 mia. kr. P/E: 100 / 4,7 = 21,3

 

Estimat for næste år: et overskud efter skat på 5,0 mia. kr. (altså en fremgang i forhold til året før)

 

Børsværdi 100 mia. kr. - overskud 5,0 mia. kr. PE 100 / 5,0 = 20,0 (=det der kaldes P/E forward)

 

Man betaler altså i eksemplet 21,3 kr. for at få andel i en krones overskud – eller selskabet skal give samme overskud i 21 år frem for at retfærdiggøre kursen. Da der er udsigt til stigning i indtjeningen året efter, falder P/E tallet, og aktien bliver dermed ud fra denne teoretiske vurdering billigere.

 

 

 
Vil du også være en bedre investor?
Med et abonnement hos Aktieinfo bliver du klædt godt på til succes på aktiemarkedet.
Vi laver benarbejdet for dig så du nemmere kan træffe de valg der kan give dig størst muligt afkast!

Klik her og se hvordan


 

 

 

Det siger kunderne:

 • Jeg har længe haft søvnige penge stående i banken, som nu er kommet på arbejde efter jeg blev gjort opmærksom på Jeres råd og viden. Som kvinde gør det mig tryg at følge den daglige opdatering og det har skabt interesse for investering, som jeg før ikke havde kendskab til og allerede har givet mig en bedre privatøkonomi. Tak for det !
  Med venlig hilsen
  Karen i Nordjylland
  Vil du også have større afkast?

 • Som privat investor med egne midler er det vigtigt at kunne støtte sig til troværdig og objektiv information, både på kort sigt og til opsparingsformål.
  Erfaring og viden er særligt vigtigt i usikre økonomiske og geopolitiske tider – alle er jo dygtige, når det kun går op.
  Derfor ser jeg det daglige overblik og råd fra Aktieinfo som en uundværlig inspirationskilde, der for længst har tjent sig ind. Med tak og venlig hilsen – Jens
  Vil du også have større afkast?

 • Palle Larsen fra Trading Center Odense har været kunde hos Aktieinfo i mange år: ”Jeg er meget tilfreds med den service, som jeg får fra Aktieinfo. Deres kort- og langsigtede handelstips om køb og salg giver mig fuld value-for-money”

  Vil du også have større afkast?

 • "Aktieinfos råd har givet mig et godt overskud" – mandlig kunde, 65 år.

  Vil du også have større afkast?

 • Jeg er en tilfreds og mangeårig kunde hos Aktieinfo. Jeg får viden, tips og ideer til selv at kunne foretage egne investeringer. Og det er gået godt med mit afkast, siden jeg blev kunde hos Aktieinfo. Jeg er også meget tilfreds med, at jeg fra tid til anden kan ringe og tale med John Stihøj, hvis der er noget jeg er i tvivl om. Jeg giver Aktieinfo mine varmeste anbefalinger. Orla

  Vil du også have større afkast?

 • "Som lille privat investor er det vigtigt at have en sparrings-partner til at se de økonomiske ting, som man ikke selv har haft på radaren.
  Den sparringspartner er Aktieinfo i form af daglige nyhedsbreve samt større og detaljerede aktievurderinger. Meget værdifuld." Linda, privat investor.

  Vil du også have større afkast?

Kalenderen / Aktier i fokus

25-06-2024


USA: Regnskab fra FedEx.


Se hele finanskalenderen

 

Tilmeld dig GRATIS nyhedsbrev
Luk
Få gratis nyhedsbrev om aktier, investeringer, analyser, trends og porteføljer.