GomSpace

14782 visninger
Tilbage til oversigten
Dato : 20.01.2023 kl.23:35
Brugernavn : JPVium

Hvad er det der sker i disse dage?

Den 18-01-2023:

GomSpace Group AB ("GomSpace" or the "Company"), provider of nanosatellites, today announces that the Chairman of the Board of Directors, Jens Maaløe, will resign from the Board with immediate effect due to health issues. GomSpace also announces that CEO Niels Buus will step down after nine years in that position.

Vice chair of the Board of Directors, Jukka Pertola, will take over as Chairman of the Board and steer GomSpace through the management transition as well as the rights issue planned for Q1 2023. Jukka Pertola has informed that, if re-elected at the next annual general meeting to be held on April 21, 2023, it is likely that he will have to resign in August 2023 at the latest to reduce his number of directorships to comply with governance standards and investor requirements.


Og i går den 19-01-2023:

In October 2019, GomSpace and the European Space Agency (ESA) have signed a contract to adapt and improve smallsat systems and subsystems for science missions in deep space at a contract value of 43MSEK. After a prolonged suspension of the project, GomSpace and ESA have agreed not to proceed to the third phase of the contract. This has resulted in a reduction of 22MSEK in the GomSpace backlog.


For mig giver det anledning til bekymring, så jeg overvejer at afskrive min investering med et tab på 87%.


Besvar indlæg

Dato : 24.12.2022 kl.08:54
Brugernavn : Bjarne

Hej Flemming

Der er måske også en anden mulighed. Hvis du solgte Gomspace og får et tab (stort elle lille)

får du jo et skattefradrag, som du kan bruge til eventuelle gevinster i år eller fremover.

Derefter kan du starte på en frisk efter en emission, hvor du som  selv nævner, fremkommer et

meget højt antal aktier på markedet. Jeg har selv solgt Gomspace lidt tidligere med tab. Ved jo ikke hvad der sker

fremover. 

Men ellers må I nyde Julen og have et godt nyt aktieår i 2023

Glædelig Jul

Bjarne


Besvar indlæg

Dato : 23.12.2022 kl.19:18
Brugernavn : Flemmingviking

På mødet hos GomSpace synes jeg ikke lige det var det der stod øverst på deres liste over løsningsmodeller.


Med hensyn til den kommende aktieudvidelse skal der vel, med den nuværende meget lave kurs, udstedes en frygtelig antal aktier, for at få den ønskede kapitaltilførsel. Det vil så betyde at vore nuværende aktier bliver helt udvandede.


Men som nævnt. Vi er vel mere eller mindre stavnsbundet til dem nu.


Besvar indlæg

Dato : 21.12.2022 kl.14:33
Brugernavn : John Stihøj

Ja, den er godt nok kommet langt ned. Jeg tror du skal holde krudtet tørt. Der bliver jo snart et cash-call, hvor de vil bede dig komme med ekstra penge. Det er i hvert fald min egen strategi. I kulissen må vi da håbe på, at forsøger at indgå en slags forlig med den store kunde, for begge parter må vel have brug for hinanden, eller hvad tænker du/I?


Besvar indlæg

Dato : 21.12.2022 kl.14:25
Brugernavn : Flemmingviking

Det er da utroligt at de kan blive ved med at dale. Mon den kan gå i minus?

Den er jo efter hånden så langt nede at jeg ikke vil sælge den for de små håndører den kan realiseres til. så jeg beholder den til den bitre ende. Spørgsmålet er om der skal købes fra de der ikke længere vil holde på den.


Besvar indlæg

Dato : 28.11.2022 kl.19:19
Brugernavn : John Stihøj

Dårlige nyheder fra GomSpace, men de kan altså også udlægges positivt omkring fremtiden. Den dårlige er, at der skal hentes nye penge (vi kender ikke emissionskursen). den gode er, at ledelsen med de nye penge fra emissionen og lånet fra EIB mener at have nok til at finansiere vækstplanen frem mod 2030. Man kan næsten kun gøre en ting: holde fast.


Heldigvis har jeg personligt kun en lille ejerandel, men kursudviklingen har da godt nok været irriterende. Nu skal jeg have tygget lidt mere på regnskabet, hvorefter jeg udfærdiger en ny analyse.


Besvar indlæg

Dato : 18.10.2022 kl.09:54
Brugernavn : John Stihøj

Jeg har modtaget denne pressemeddelelse fra GomSpace, som hermed videregives i sin ordrette form:


GomSpace suspenderer vigtig kundekontrakt men holder fast i strategi og medarbejderstab


Børsnoterede GomSpace i Aalborg har med stor ærgrelse for nyligt (7. okt.) meddelt Stockholmsbörsen, hvor aktien er noteret, en ændret forventning. Det sker på baggrund af udsigten til et betragteligt tab på et større kundeforhold, som vil påvirke virksomhedens regnskab for 2022 negativt. En situation, som GomSpace-direktør Niels Buus betegner som ”en ærgerlig og frustrerende mavepuster på vejen, der dog hverken slår os ud eller ændrer det strategiske mål.” Niels Buus konstaterer, at GomSpace-aktiekursen siden børsmeddelelsen om ordresuspensionen er kraftigt reduceret – market cap gik ned med 75 millioner SEK mandag d. 10. oktober, som var den første efterfølgende handelsdag. Men ledelsen forventer ikke at reducere i medarbejderstaben på ca. 250 medarbejdere eller den langsigtede forventning. Projektets GomSpace-medarbejdere og ressourcer er tværtimod allerede overført til andre kunde- og udviklingsprojekter.


Ifm. GomSpace’ suspendering af projektkontrakt vil Niels Buus ikke oplyse konkret firmanavn eller produktindhold. Men om det økonomiske mellemværende, som GomSpace om nødvendigt er villig til at tage en retssag for, oplyser Buus, at der er tale om en kontrakt til en oprindelig værdi af 15 mio. euro, med endnu ikke igangsatte arbejder for ca. det halve beløb og foreløbig betalte regninger for ca. 3 mio. euro.


Indigneret over afpresning

Dermed har GomSpace måtte meddele børsen, at virksomhedens finansielle eksponering er på ca. 57 mio. svenske kroner, og at en nedskrivning på projektet vil finde sted i det kommende Q3 2022-regnskab:

”Vi er desværre oppe mod et kæmpestort firma for hvem beløbet er småpenge, der har prøvet at presse os til at levere betydeligt mere end kontraktligt forpligtet og i et betydeligt højere tempo end oprindeligt aftalt,” forklarer Niels Buus. Han noterer også, at kunden skulle bruge GomSpaces produkt i et selskab, sammen med en statslig samarbejdspartner på et satellit-projekt med globale perspektiver.


”Men politik står åbenbart i vejen for fornuft. Det vil vi hos GomSpace ikke stå model til og er indignerede over overgrebet. Vi har derfor rustet os til om nødvendigt at tage en juridisk kamp, men har samtidig stadig et begrænset håb om, at vi sammen med kunden kan genfinde fokus, og at samarbejdet derfor måske alligevel kan genoptages. Nu har vi imidlertid bogført tabet, og fokuserer fortsat på gennemførelsen af vores nye strategi, ”forklarer Niels Buus.


Modvind - men slet ikke som 2018

Niels Buus understreger, at selv om GomSpace nu varsler en lavere omsætning og et betydeligt større minus på bundlinjen for 2022 end forudset, så er situationen slet ikke at sammenligne med 2018. Dengang mistede GomSpace australske Sky & Space Global som absolut hovedkunde. Og 1/3 af GomSpace-medarbejderne måtte dengang afskediges, da næsten hele ordrebeholdningen pludselig var væk.


”GomSpace lærte ved den lejlighed aldrig igen at lægge for mange æg i én kurv. Og i dag har vi en langt større aktiv kundeportefølje og mange flere aktive kontrakter fortsat at levere på. Som følge af Sky & Space Global-kollapset forsvandt der en ordrebeholdning, som var syv gange årsomsætning. Denne gang er tabet af ordrebeholdning under halvdelen af årsomsætningen. Og selvom det er en ærgerlig og frustrerende mavepuster vi får, så er det heller ikke værre, end at vi forsætter ufortrødent,” påpeger Niels Buus.

Han henviser bl.a. til den børsanalyse fra internationalt anerkendte ABG Sundal Collier, som GomSpace på baggrund af nedskrivningen netop har fået udarbejdet med overskriften ”Not like in 2018 – but it is a major headwind”. Heri vurderes det bl.a.:

“With a large customer not paying, it is important to highlight that the situation at hand is very different than what happened in 2018 with the sky and space order. Today, the company has a much more diverse and vetted orderbook (~2 years of FY’22 revenues, vs. in 2018 when SAS was almost the entire orderbook) and has not built up special capacity for the customer in question, so it is able to allocate the freed-up capacity to other projects.” 


Banebrydende satellit-projekt på vej

Tilbage i maj offentliggjorde GomSpace sin nyudviklede strategiplan i tre faser samt et produktionskoncept skabt med bistand fra Porsche pba. en vision frem mod 2030 om at udvikle virksomheden til europæisk champion inden for ”radio-based nano- and microsatellite space infrastructure solutions”. Med industrialiseret masseproduktion af modulopbyggede kvalitetssatellitter til alskens formål. Hvilket igen forventes at ændre hele det globale marked, hvor mere og mere forbrugerelektronik - fra robotplæneklippere over elbiler til droner mmm. - GPS-styres via satellitter.


Den langsigtede forventning er der som sagt ikke ændret ved.

Af strategiplanen fremgår det også, at man forventer at hente mere kapital, når konkrete milestones nås. Ligesom man gjorde, da man i foråret kunne præsentere den britiske teknologiinvestor og milliardær Peter Hargreaves som ny hovedaktionær. ”Den forventning er der heller ikke ændret ved,” oplyser Niels Buus.


Besvar indlæg

Dato : 11.10.2022 kl.09:36
Brugernavn : Bjarne

Det har du fuldstændigt ret i Gert. Det lyder mærkeligt.Jeg tror at Niels Buus er særdeles dygtig til det "praktiske"

Men jeg synes at han er dårlig eller svag til at kommunikere til markedet.

Men måske John ved noget mere.

Mvh.

Bjarne


Besvar indlæg

Dato : 10.10.2022 kl.15:36
Brugernavn : ger

Ubetalte fakturaer? Er der viden om, hvad det konkret drejer sig om ... lyder helt skørt på dette niveau.


Med venlig hilsen


Gert Jessen


Besvar indlæg

Dato : 30.12.2021 kl.16:12
Brugernavn : John Stihøj

Hej Bjarne.


Forstår godt du køber op. De har landet flere gode ordrer her i december, men alligevel er aktiekursen faldet. Nogle sælger for at sælge. Langsigtet mener jeg man skal holde godt og grundigt fast. Ledelsen virker selv til for alvor at tro på fremtiden.


Jeg beholder min position, men overvejer at købe mere.


Rigtig godt nytår til dig og alle andre, som læser med her på debatten.


Besvar indlæg

Dato : 29.12.2021 kl.16:26
Brugernavn : Bjarne

Så er året ved at ebbe ud, og jeg kan se at rigtig mange Nordnetter får solgt ud. Muligvis for at tage 

tabet og mindske skatten. Jeg ved det ikke, men de "store" køber.

Jeg har lige købt en sjat mere, og får mit gennemsnit ned igen.

Planen er at vurdere starten på det næste år, hvor jeg vil sælge 1/2 delen. da jeg tror mange private

vil ind igen, og den derfor kan stige pænt. Resten beholder jeg. Vi får se.

I ønskes et godt Nytår, og ser frem til lidt dialog fremover.

Mvh.

Bjarne


Besvar indlæg

Dato : 26.10.2021 kl.15:38
Brugernavn : John Stihøj

Det samme gør en Kolding-dreng:-)


Besvar indlæg

Dato : 26.10.2021 kl.15:36
Brugernavn : Bjarne

Har lige købt lidt mere ind, så nu er jeg rustet til vores møde med Gomspace i Ålborg den 18. november.

Hvis der kommer lidt "guldkorn" den dag med mange fremmødte; vil jeg tro, at den kommer lidt tilbage de næste par dage.

Jeg synes, at den er ved at komme for langt ned, men der kommer selvfølgelig heller ikke meget nyt frem.

De fleste virksomheder døjer jo med leverancer med både det ene og andet.

En Ålborg dreng tror på et Ålborg firma :-)

Mvh.

BjarneBesvar indlæg

Dato : 21.10.2021 kl.11:17
Brugernavn : John Stihøj

Hej Bjarne.


Synes aktien rammes hårdt af nedjusteringen. Det er naturligvis skuffende, at salget reduceres, men som jeg forstår det er det udtryk for udskydelse af salget af samme årsag som de fleste andre: Komponentmangel. Dertil at de ikke har fået nyansat i det tempo, som de forventede. Alene det at de nyansætter ser jeg som et positivt signal, og aktien skal nok komme igen.


Men det får vi to jo meget mere viden om, når vi besøger GomSpace den 18/11. 


Jeg forstår godt, at du samler op. Sidder selv og overvejer det samme.


Besvar indlæg

Dato : 21.10.2021 kl.10:44
Brugernavn : Bjarne

Jeg har taget chancen, og suppleret med et mindre beløb. Havde ellers dem

som var planlagt; men fik dog reduceret mit gennemsnit.

Men jeg tror også at det kræver tålmodighed med denne aktie. Men

er den ikke kommet langt nok ned?

Det er altså Gomspace jeg skriver om, og ikke Saniona :-)

God dag

Mvh.

BjarneBesvar indlæg

Dato : 13.05.2019 kl.09:29
Brugernavn : ger

Det lader til, at der faktisk kommer aftaler i hus - trods den seneste tids modvind. Én med ESA - og en Sky and Space Global, der åbenbart er ved at finde finansieringen igen. 


Med venlig hilsen


Gert Jessen


Besvar indlæg

Dato : 18.10.2018 kl.17:57
Brugernavn : John Stihøj

Det virker som om Danske Bank er inde og støtteopkøbe, så kursen kan komme op i et fornuftigt kursniveau inden man lancerer en ventet emission. I hvert fald har Danske Bank været den største nettokøber i flere dage. Holder fast i min reducerede position og vil så gå med i en emission. Langsigtet burde casen være god nok. Men hold da op hvor har de lavet et selvmål med deres forsøg på at hente nye penge i markedet.


Besvar indlæg

Dato : 09.10.2018 kl.09:40
Brugernavn : Bjarne

Ja, det nytter jo ikke at de har fantastiske ideer til at lave det de gør; hvis der mangler en dygtig leder  finansafdelingen, som kan styre økonomien i biksen.

Desværre går der mere og mere Fingerprint i det her.

Jeg håber, at der kan komme en kapitalfond og købe Gomspace. Det her er godt nok træls.


Mvh.

BjarneBesvar indlæg

Dato : 08.10.2018 kl.17:19
Brugernavn : John Stihøj

Ja, men hvor er grænsen? Jeg ved det ikke, og jeg er meget overrasket over, hvor meget den falder dag for dag. Det ser dog ud som om, at ledelsen har tabt "sutten" og fået dårlig rådgivning. Det startede med den finansieringsaftale, som vi ikke kunne finde hoved og hale i. Det kunne ledelsen åbenbart heller ikke. Men de skal jo bruge penge, og derefter rådgav Danske Bank dem så til at gennemføre en emission, hvor vi aktionærer skal komme med nye penge. Det er der nok mange, som ikke ønsker at stille op med efter denne kurslussing. Hvis de fastholder en emission på 300 mio. SEK svarer det til halvdelen af børsværdien. Det får de svært ved at gennemføre. Jeg aner ikke hvad jeg skal mene om aktien. Jeg køber ikke selv mere, men holder fast i den rest jeg har og så må vi se, hvordan det hele ender. Ledelsen har malet sig selv op i et hjørne. De skal bruge penge, men det er jo næsten umuligt at hente pengene i markedet efter det store kursfald. Mit håb er, at Danske Bank som rådgiver forsøger at finde en stor investor, der kan komme med pengene, men det vil naturligvis kun ske med en discount til kursen. Så uanset hvor lavt aktien er kommet, så tror jeg desværre ikke, at bunden er set, Bjarne. Beklager. 


Besvar indlæg

Dato : 08.10.2018 kl.17:14
Brugernavn : Bjarne

Hej John

"Der må vel være grænser" for hvor meget den kan blive ved med at falde, skriver du. Ja, men hvor pokker ligger den henne :-)

-10% igen idag. Jeg synes, at der er meget stille om, hvor emmission kursen muligvis kommer til at ligge. Kan det være her omkring 21? Det er utroligt at tænke sig, at kursen lå omkring 100 i januar og 79 i juni. Kan vi da snart få den forbandede emmission overstået.

Mvh.

Bjarne


Besvar indlæg

Dato : 02.10.2018 kl.15:22
Brugernavn : John Stihøj

Jeg overværede Buus´s præsentation på Investordagen i København den 18-09. Man kan mærke, at han brænder for sit fag - hans er som du siger en nørd. Men han kom i sit indlæg slet ikke på finanserne, og det savnede jeg. Det er altid bedre at tage tyren ved hornene end at lade den stange en. GOM Space er godt nok ude i tovene rent kursmæssigt. Forretningen burde dog udvikle sig som forventet. Salg på mindst 1,5 mia. SEK i 2023 og en bruttomargin på over 50 %. Det har taget få dage at bryde kursen ned, men det kommer nok til at tage år før vi er tilbage på fordums storhed. ØV.


Besvar indlæg

Dato : 02.10.2018 kl.15:19
Brugernavn : Bjarne

Jeg er begyndt at få en dårlig mavefornemmelser angående Gomspace. Som om jeg har set det her tidligere -  med Fingerprint.

Man kan i hvertfald ikke påstå, at han taler akien op. Buus virker lidt usikker og måske famlende i sin præsentation. Til gengæld tror jeg at han er en "nørd" indenfor sit felt. Og det er det vigtigste. Hvad det her ender med, bliver  spændende. Måske for spændende.  Jeg er stadig i tvivl om hvad jeg skal - Og det er nok ikke smart :-)


Mvh.

Bjarne


Besvar indlæg

Dato : 02.10.2018 kl.10:41
Brugernavn : John Stihøj

Det er et godt spørgsmål. Aktien får godt nok en hård medfart, men det er i høj grad selvforskyldt. Håndteringen af først nyheden om den specielt konstruerede aftale var dårlig. Ingen kunne finde ud af, hvad der var op eller ned. Nu kommer de så og vil hente 300 mio. SEK via en emission. Salgsmålet for 2021 kan ikke nås, men derimod vil man kunne nå et langt højere salgsmål i 2023. Det virker lidt som om ledelsen har mistet grebet. Når det er sagt, så er opsamling i det nuværende niveau interessant, men dermed ikke sagt at den ikke kan ligge 10 % lavere i morgen. Men der må vel også være grænser. Jeg ved, at du tænker langsigtet. Derfor kan det efterhånden ikke være helt skidt at overveje køb (langsigtet og vel vidende, at der skal gribes til lommerne ved den forventede emission). UDEN ANSVAR.


Besvar indlæg

Dato : 02.10.2018 kl.10:35
Brugernavn : ger

Hvad tænker I om timing for opsamling? I disse dage, hvor den falder ca. 10% pr dag, er det naturligvis et risikbalt spørgsmål...


Med venlig hilsen


Gert Jessen


Besvar indlæg

Dato : 06.09.2018 kl.10:12
Brugernavn : ger

Sandsynligvis præger frygten for udvalding jf. finansieringen stadig. Og så er der det velkendte fænomen, at en aktie 'falder, fordi den falder'. Oveni ligger der nok også en kølig vurdering af, at der går nogle år, før vækst, omsætning og især indtjening bon'er ud. Jeg lader den køre videre med en lang horisont og vil muligvis supplere undervejs - i fald den arter sig 'ordentligt' :-) Men en spændende virksomhed er det stadig.


Med venlig hilsen


Gert Jessen


Besvar indlæg

Dato : 06.09.2018 kl.09:40
Brugernavn : Bjarne

Er der nogen, som har en forklaring på, hvad der foregår i Gomspace i denne tid. Kan det være den polemik angående finansering af deres mulighed for at låne penge til væksten. Det er godt nok noget af en rutchetur den har foretaget sig den senere tid.


Mvh.

BjarneBesvar indlæg

Dato : 24.07.2018 kl.10:52
Brugernavn : John Stihøj

Jeg skal nok skrive noget i næste Aktieinfo. Men det er en vanskelig konstruktion at overskue. Jeg tror, at det er kommet bag på folkene i GS at markedet har taget så negativt imod finansieringsmuligheden.


Besvar indlæg

Dato : 24.07.2018 kl.09:32
Brugernavn : Bjarne

Hej John

Mon du giver lidt mere information i det nye "Aktieinfo" om Gomspace. Synes det virkede noget indviklet.

Selvom der er nogen tid til skatteskemaet; kan det godt blive noget besværligt med den konstruktion de vil lave.

Mvh.

Bjarne


Besvar indlæg

Dato : 16.07.2018 kl.13:36
Brugernavn : Bjarne

Som jeg forstår det kan de, hvis det er bedre for virksomheden og aktionærerne stadig optage kapital ved at lave en aktieemission

eller en rettet emission; så måske falder den på at folk er bange for en kapitaltilførelse, som udvander aktierne. Det har man jo i sin tid prøvet flere gange - og det er træls.

Mvh

Bjarne 
Besvar indlæg

Dato : 16.07.2018 kl.12:07
Brugernavn : ger

CEO forsøger at gyde lidt olie på vandene og kalder det blot en 'option' ... om vi er belvet klogere at det, er jeg nok usikker på. Men måske andre kan oversætte hans pressemeddelelse?http://www.4-traders.com/GOMSPACE-GROUP-AB-36818763/news/GomSpace-CEO-comments-on-financial-arrangement-26933948/


Med venlig hilsen


Gert Jessen


Besvar indlæg

Dato : 13.07.2018 kl.23:31
Brugernavn : Ukendt bruger

Så gik luften ud af aktien. Hvad mon det skyldes? Falder 18 % efter længere tids fald. Er kommet ud af aktien med gevinst, men overvejer at samle op? Hvem ved noget om dagens fald?


Besvar indlæg
Vil du også være en bedre investor?
Med et abonnement hos Aktieinfo bliver du klædt godt på til succes på aktiemarkedet.
Vi laver benarbejdet for dig så du nemmere kan træffe de valg der kan give dig størst muligt afkast!

Klik her og se hvordan


 

 

Det siger kunderne:

 • Palle Larsen fra Trading Center Odense har været kunde hos Aktieinfo i mange år: ”Jeg er meget tilfreds med den service, som jeg får fra Aktieinfo. Deres kort- og langsigtede handelstips om køb og salg giver mig fuld value-for-money”

  Vil du også have større afkast?

 • "Aktieinfos råd har givet mig et godt overskud" – mandlig kunde, 65 år.

  Vil du også have større afkast?

 • Jeg er en tilfreds og mangeårig kunde hos Aktieinfo. Jeg får viden, tips og ideer til selv at kunne foretage egne investeringer. Og det er gået godt med mit afkast, siden jeg blev kunde hos Aktieinfo. Jeg er også meget tilfreds med, at jeg fra tid til anden kan ringe og tale med John Stihøj, hvis der er noget jeg er i tvivl om. Jeg giver Aktieinfo mine varmeste anbefalinger. Orla

  Vil du også have større afkast?

 • "Som lille privat investor er det vigtigt at have en sparrings-partner til at se de økonomiske ting, som man ikke selv har haft på radaren.
  Den sparringspartner er Aktieinfo i form af daglige nyhedsbreve samt større og detaljerede aktievurderinger. Meget værdifuld." Linda, privat investor

Kalenderen / Aktier i fokus

27-03-2023


Tyskland: Regnskab fra Salzgitter.
Se hele finanskalenderen

 

Tilmeld dig GRATIS nyhedsbrev
Luk
Få gratis nyhedsbrev om aktier, investeringer, analyser, trends og porteføljer.