William Demant – aktieanalyse den 11-05-2016

 

Kurs på analysetidspunktet: 668

 

Anbefaling: Langsigtet køb

 

 

 

Konkurrencen skærpes inden for høreapparater

Oticon går i offensiven med nyt produkt. Branchens leder Sonova køber stor europæisk salgskæde. Integration eller skift til nye salgskanaler og metoder er udfordringen

 

William Demant indleder en ny i offensiv inden for høreapparater. Oticon Opn lanceres i næste måned, og ledelsen er begejstret for egenskaberne med håndtering af lydindtryk fra hele rummet. Med apparatet behøver brugeren ikke længere at være retningsorienteret mod sin samtalepartner – bortset fra aflæsning af læberne og almindelig høflig adfærd. Hertil kommer forbedrede egenskaber omkring streaming mv. Høj kvalitet og teknisk lederskab skal endnu en gang være trumfkortet i salgsindsatsen.

 

Forretningen udvikler sig let positivt efter nogle år med mindre fremgang end tidligere. Konkurrenterne er halet ind på Demant. Internt er der gennemført forandringer. En væsentlig del af produktionen er blevet overført til Polen, hvor der også er etableret et globalt distributionscenter. I udvikling af nye produkter er store ressourcer sat ind i det nye Oticon Medical. Disse høreløsninger retter sig mod hospitaler med operative indgreb. I 2013 købte man det franske selskab Neurelec for at styrke indsatsen. Det er en langsigtet satsning, da kravene til godkendelse er høje. Ønsket er at få adgang til det købedygtige amerikanske marked i løbet af et par år. Omsætningen steg sidste år med 12 % men udgør fortsat kun 380 mio. kr. Potentialet må være meget stort.

 

Forandringsparathed

Branchestrukturen er i opbrud. Den generelle linje er dog den samme, nemlig koncentration blandt fabrikanterne. I 2015 solgte Siemens sin aktivitet til kapitalfonden EQT. Navnet er nu Sivantos Group. Det ligner dog et mellemspil, da kapitalfonde altid sigter mod en exit - og købsprisen var gunstig. Her foreligger en åben situation.  

 

De tre danske selskaber (Demant, GN ReSound, Widex) klarer sig generelt godt, og normalt holder de borgfred. Sidste års forviklinger mellem Demant og GN var en undtagelse, og der er atter opnået fred. Konkurrent no. 1 er Sonova fra Schweiz. Dette selskab har netop taget et frisk initiativ ved opkøb af Audionova, der er en forhandlerkæde med næsten 1.300 butikker i Europa.

 

Integration af detailsalget hos producenterne kan nu være på vej for alvor. Tiltag i den retning har allerede fundet sted, men fabrikanterne har søgt at bremse processen. Ikke alene vil det kunne give uro og afbræk i salget på kort sigt, men det kan også betyde, at konkurrencen ændres fra fokus på produkternes egenskaber til spørgsmål om service og ”feel good” oplevelser. Samtidig søger myndighederne i USA at gå stik modsat, idet man ønsker større konkurrence blandt forhandlere og høreklinikker.

 

Her er der et relateret aspekt omkring salgsformen. Er tidspunktet kommet, hvor teknologien er så veludviklet og perspektivet for behovet fremover så stort, at høreapparater ikke længere skal håndteres af specialiserede ”dispensers”? Det er jo et avanceret headset. Problemet melder sig, idet varehuskæder angiveligt gerne vil sælge den slags udstyr - men uden afholdelse af dyre, ceremonielle optagelsesritualer. Konsekvensen vil blive øget konkurrence og prispres for fabrikanterne. Netop nu står Demant og de andre i en kattepine: ønsker de at kæmpe med hinanden om at købe gammeldags butikker og betale høje goodwill beløb, hvorefter salget alligevel flytter over til varehuskæder?

 

Afventende attitude

Demant købte selv i efteråret den franske Audika kæde for 1,25 mia. kr. Prisen per butik lå på det halve af Sonova’s bud på Audionova. Men ledelsen i Demant er forsigtig og ønsker næppe en udvikling med opkøb og integration. Det afgørende punkt er, om adgangen til salgssteder nu bliver en flaskehals. Hvis den største aktør for alvor vil integrere sin afsætningskæde presses de andre i samme retning. Mindre fabrikanter kan dermed blive tvunget til at lade sig købe op eller fusionere. Indtjeningen ved forhandling ser ud til at være lavere end ved produktion, og det kræver stram styring. Salg en gros fra fabrik giver mere dynamik og højere afkast.

 

Man må håbe, at det lykkes at undgå en sådan opkøbsbølge, da det kan blive et spil ”Sorteper”. Forhandlerne vil score kassen, og fabrikanterne betaler gildet.

 

Aktien        

Salget ser ud til at komme op i omdrejninger. Markedet vokser år for år, og det er ikke længere socialt deklasserende at gå med et headset. Mobiltelefoner er en god ven. Afhjælpning af høretab starter tidligere og fortsætter resten af livet med udskiftning hver 4.-5. år. Samtidig stiger behovet på nye markeder. De udgør kun 10 % af omsætningen men rummer 85 % af verdens befolkning. For Oticon Medical er der udsigt til en flerdobling på 5 års sigt, når de afgørende godkendelser af udstyr og metoder ved operationerne er på plads. 

 

Egenkapitalen forrentes stabilt med 24-25 %, hvilket er flot. Men det er aktiekursen også, idet P/E tallet ligger på 22 ved kurs 668. Konklusion: langsigtet køb. 

 

Regnskabstal

 

FAKTA OM WILLIAM DEMANT

 

mio.kr.

2011

2012

2013

2014

2015

2016E

Omsætning

8.041

8.555

9.209

9.346

10.665

11.700

Resultat af primær drift

1.703

1.646

1.784

1.696

1.830

2.100

Årets resultat

1.198

1.153

1.311

1.326

1.436

1.600

Balance

7.646

8.777

10.357

11.219

14.390

15.000

Egenkapital

3.300

4.061

5.081

5.586

6.499

7.000

Egenkap.forrent., i pct.

41.7

31.3

28.7

24.9

23.8

23.7

 

 

Beskrivelse

Selskabet er en af verdens førende producenter af høreapparater og audiologisk måleudstyr. De vigtigste konkurrenter er Sonova, Silvanos (Siemens), GN ReSound og Widex. Hovedmærkerne er Oticon og Bernafon. Produktudvikling er den afgørende konkurrenceparameter, og udgiften svarer til 7 pct. af omsætningen. Via opkøb inden for måleudstyr til vurdering af hørelse er der sikret en ledende stilling i dette relaterede segment. Oticon Medical er den nyeste aktivitet og fortsat under opbygning. Man udbyder avanceret høreudstyr (benforankrede høreløsninger og cochlear implantater). Det kræver en lægefaglig vurdering og indsats ved implementeringen. Specialiserede løsninger til Personlig Kommunikation er et sekundært virkefelt. Koncernen havde ultimo 2015 i alt 11.887 medarbejdere, hvoraf kun 12 pct. var placeret i Danmark. Lønandelen er meget høj med 41,3 pct. af omsætningen. Børsværdien ved kurs 668 udgør 36,4 mia. kr.

 

Ledelse

Niels Jacobsen (født 1957; topchef fra 1998) er administrerende direktør; Lars Nørby Johansen (født 1949) er formand for bestyrelsen.

 

Ejerforhold

Oticon Fonden ca. 58 pct.  

 

Omsætningens fordeling

Geografisk: Europa 39, Nordamerika 42, Oceanien 8, Asien 8, Øvrige 3 pct.

Type: Høreapparater 86, Diagnostiske instrumenter 10, Høreimplantater 4 pct.

 

Aktieinfo, John Stihøj og/eller Lau Svenssen ejer aktier i William Demant.

 

 


Vil du også være en bedre investor?
Med et abonnement hos Aktieinfo bliver du klædt godt på til succes på aktiemarkedet.
Vi laver benarbejdet for dig så du nemmere kan træffe de valg der kan give dig størst muligt afkast!

Klik her og se hvordan


Denne hjemmeside anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og at målrette annoncer.
Denne information deles muligvis med tredjepart.
Læs mere om cookie- og privatlivspolitik.