Boganmeldelse: Donald J. Trump: Amerika på krykker – How to make America great again

Af Lau Svenssen

 

Bogen (224 sider) er udgivet på dansk i 2016 af forlaget Hovedland. Udgivelsen i USA fandt sted i 2015.

 

Ideen i bogen er en præsentation af Donald Trump som kandidat til præsidentvalget, der som bekendt endte med en sejr til ham. Bogen er altså blevet en succes – eller en brik heri. De 17 kapitler er opdelt efter politiske emner og målsætninger om væsentlige nye tiltag angående de spørgsmål, som Donald Trump finder er presserende. Emnelisten er interessant ved klart at være rettet mod indre amerikanske forhold, der kan vække folk. Præsidentens rolle er ellers primært at varetage USA’s overordnede og ydre forhold som udenrigspolitik og sikkerhedsmæssige/militære beslutninger. Bogen er således klart orienteret mod at ramme vælgernes interesse angående deres daglige liv i modsætning til landets eksterne relationer. Trump taler i bogen direkte til vælgerne; sådan er den udtænkt. Derfor fremlægges der ingen klare hensigter angående udenrigspolitikken - ud over at Trump gentager, at han er begejstret for USA’s militær, folkene her og den nationale ære.

 

Den eneste klare udmelding om eksterne forhold drejer sig om illegal immigration. Trump understreger at illegale indvandrere i dag reelt rammer den legale indvandring. I sin mest ekstreme form udfolder det sig ved misbrug af en regel angående amerikansk statsborgerskab for børn født i USA uanset moderens status. Han anfører, at der foregår en udnyttelse af en lovfortolkning. Netop dette punkt indtager en vigtig rolle for Trump, og han påpeger, at hvis love ikke kræves efterlevet af myndigheder (politikere) og grænserne mod andre lande ikke kontrolleres, så er Staten og lovgivning i virkeligheden nonsens, ja, selve demokratiet trues eller er allerede kaput.

 

Billedet af USA er efter Trump’s mening en nation, der er endt i uføre (på krykker) pga. vanvittig adfærd hos en politisk-administrativ elite. Han søger igen og igen at angribe årtiers udvikling i USA og at overbevise læseren om, at uansvarlige politikere og administratorer har kørt det hele i sænk.

 

Undervisningssystemet i USA er elendigt og ansvaret skal overføres til de enkelte stater. Tilsvarende er infrastrukturen nedslidt, og det gælder stort set alle former af anlæg i landet. Et andet vigtigt element for folk er sundhedssystemet, og her anføres at Obama-care er et bureaukratisk kaos, der medfører at alt ædes op af store IT- og administrationsudgifter. Budskabet er at det hele vil blive løst af Trump, og samtidig søger han at berolige folk angående pensioner, dvs. han prøver at få opbakning hos vælgerne via tryghed. Bogen er tydeligvis en valgtale med ønske om opbakning.

 

Et gennemgående tema er Trump’s fremhævelse af sine fantastiske evner som leder i erhvervslivet, og anekdoter indgår for at understrege hans redelighed og dygtighed som forretningsmand. Familien og især hans far prises højt, ligesom han anser kristendommen for vigtig. Han fremhæver kvaliteten i sine byggerier, der primært har bestået i overtagelse af ældre ejendomme, der så er blevet fuldstændigt genopbygget.

 

Den mest bemærkelsesværdige punkt er, at Trump tydeligt fremhæver sine evner som forretningsmand ved forhandlinger om store projekter. Han mener at være absolut eminent til at skjule sine hensigter for andre involverede parter, og dermed kan han opnå mulighed for gunstige aftaler. Udadtil fremhæver han, at USA skal etablere så stærk en militær stilling, at enhver modpart på forhånd opgiver forsøg på aggression. Tilsvarende skal allierede lande, som besynges for deres opbakning (især Israel), betale for hjælpen ved at krybe i ly under USA’s mægtige vinger.

 

Budskabet er, at politikere er uduelige snakkehoveder, som taler og taler men ikke får tingene gjort. Trump har derimod vist sine evner som leder, og lederskab er præcis hvad USA mangler. Trump elsker Amerika og ønsker at genrejse nationen for at give den æren tilbage. Tilliden til egne evner fejler ikke det mindste, og det modsiges jo ikke i en bog med ham selv som forfatter.

 

Angreb på personer og andre modparter indgår også i bogen, og her tildeles medier og journalister særlig opmærksomhed med understregning af deres manglende kompetence og integritet.

 

Hensigten med bogen har været at skaffe opbakning blandt vælgerne ved at fokusere på hjemlige forhold og understrege, at der ikke er noget at frygte mht. nedskæringer i sundhed eller pensioner. Der indgår heller ingen form for sammenhængende redegørelse for de økonomiske konsekvenser, der angiveligt bare formodes at løse sig selv, idet alting jo vil blive langt bedre under hans ledelse.

 

For mig vækker bogen erindringer om en anden stor personlighed, Don Ø. Han har også skrevet en bog om sigt selv med rundhåndet fremhævelse af sin egne og den nærmeste families fantastiske egenskaber og præstationer.

 

Ud over den manglende omtale af amerikansk udenrigspolitik, som efterlader alle muligheder åbne, så er der heller ingen omtale af partiet, The good old party, Republikanerne. Der er dog et angreb på en gruppering som tidligt søgte hans økonomiske opbakning uden at opnå den, og efterfølgende generede de ham i stedet i kampen for at blive præsidentkandidat. Trump efterlader med andre ord sit bagland af politisk ”allierede” i dyb uvished om deres fremtidige indflydelse: bliver de også skyllet ud med badevandet?

 

Jeg mener, at bogen trods sit præg af promovering er værd at bruge tid på – især efter at Trump vandt præsidentvalget trods en rolle som enegænger med stor modstand fra egne rækker i det republikanske parti. Men hvordan det så vil udmønte sig i praksis er et godt spørgsmål, som bogen ikke giver et klart svar på. Ingen kan dog være i tvivl om - ud fra bogens indhold – at der er store forandringer på vej i de indre forhold i USA. Det ligner dog mest af alt et One man show. Måske bliver det ikke America, som bliver great again, men Donald Trump som person?

 

 Publiceret den 10-01-2016    

 

  

 


Vil du også være en bedre investor?
Med et abonnement hos Aktieinfo bliver du klædt godt på til succes på aktiemarkedet.
Vi laver benarbejdet for dig så du nemmere kan træffe de valg der kan give dig størst muligt afkast!

Klik her og se hvordan


Denne hjemmeside anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og at målrette annoncer.
Denne information deles muligvis med tredjepart.
Læs mere om cookie- og privatlivspolitik.