ANMELDELSE AF BOGEN ”FINANSIELLE MARKEDSANALYSERS ANATOMI”

 

Der er tale om et digert værk på hele 438 sider skrevet af fire meget dygtige analytikere. John Yde og Svend Jørgen Jensen var nogle af de første i Danmark, der valgte at gøre brug af teknisk analyse. John Yde’s foretrukne tekniske analyseredskab er Elliott Wave teorien, mens Svend Jørgen Jensen har specialiseret sig i aflæsning af markedscyklusser og konklusioner udarbejdet herfra. Peter Jensen besidder også stor viden om teknisk analyse. Den sidste af forfatterteamet er Tom Bundgaard, der er specialiseret i teknisk analyse af fundamentale data og analyse af råvarer.

 

Bogen indeholder en introduktion til analyse af konjunkturudvikling, teknisk og fundamental analyse, trendanalyse, cyklusanalyse og forfatterne kommer omkring det underliggende, vigtige aspekt: Psykologien på de finansielle markeder. Hovedpointen er, at irrationelle beslutninger ofte giver tab, og derfor er det vigtigt at have en stærk investeringsmodel og en nedskrevet strategi. Investeringsbeslutninger må aldrig træffes på baggrund af følelser (mavefornemmelse). Vi er meget enige i dette statement. Viden, viden og viden er grundstenen for at træffe de rigtigste beslutninger ud fra et så korrekt grundlag som muligt. Uanset hvor meget forarbejde man gør, så kan man aldrig undgå at opleve tab. Og det er her den nedskrevne strategi kommer ind. Hvis man har en foruddefineret exit-strategi, kan man begrænse de tab, der uvægerligt kommer fra tid til anden ved at bruge stop loss ordrer.

 

Markedet har altid ret, men det er ikke altid, at markedet bevæger sig, som man skulle tro. Det skyldes markedspsykologien. På siderne 3-15 gives en række eksempler på markedspsykologi, og mon ikke vi er mange, der kan nikke genkendende til disse eksempler.

 

John Yde og Svend Jørgen Jensen er mestre til at aflæse og kode tekniske charts. Teknisk analyse er for mange mennesker et vanskeligt område at beskæftige sig med, men forfatterne forsøger efter bedste evne i bogen at indføre læserne i de mange faktorer, der tilsammen udgør den teknisk analyse. De beskriver forskellen på aritmetisk og logaritmisk skalering, kommer ind på vigtigheden af tidsfaktoren, forskellige tekniske mønstre, kryds og bolle, divergens, trendlinjer, momentum og meget mere. Det er beskrevet i et sprog, hvor de fleste kan være med. Elliott Wave teorien og Fibonacci har hver fået et særskilt afsnit i bogen. Det er teknisk analyse på et niveau, hvor man virkelig skal have stor interesse for emnet.

Til at bestemme hvor en aktie, en råvare, en sektor eller noget helt fjerde er i cyklussen, bruger Tom Bundgaard teknisk analyse. Udfordringen for nybegyndere er at få adgang til de mange data, der skal lægges til grund for sådanne analyser.

 

Det samme er tilfældet, når Svend Jørgen Jensen beskriver konjunkturanalyse. Business-cycle modellen beskrives over flere sider, og postulatet er, at modellen har virket i over 100 år og derfor også vil virke fremadrettet. Konjunkturanalyse har kunnet forudse store børskrak (tidligere hen). Nogle af verdens bedste konjunkturanalytikere var Arthur Burns og Wesley Mitchell. De har beskrevet fænomenet som følger: ”Konjunkturcykler er den type udsving, der forekommer i den samlede økonomiske aktivitet i de lande, hvor produktionsprocessen hovedsageligt er organiseret i form af markedsmæssig produktion. En cyklus består af konjunkturfremgange, der forekommer på nogenlunde samme tid og i mange dele af økonomien efterfulgt af tilsvarende konjunkturnedgange og fornyet ekspansion. Denne sekvens af ændringer er tilbagevendende, men ikke periodisk og varer fra mere end et år op til 10-12 år. Cyklen kan ikke opdeles i kortere cykler af tilsvarende karakter”. Hele ideen er altså at kunne forudsige, hvornår man skal være tungt investeret i aktier (eller andre aktiver), og hvornår det gælder om at komme ud inden det er for sent. Det er enormt spændende at læse om, men man må ikke forvente at kunne forstå denne del af bogens indhold ved den første gennemlæsning. Det er komplicerede emner.

 

Peter Jensen løfter i et afsnit af bogen sløret for noget temmelig ukendt for mange: Spectrum analyse. Det falder godt i tråd med konjunkturanalysen, da ophavsmændene også her er Burns og Mitchell. Spectrum modellens styrke er, at man objektivt kan vurdere økonomiens sundhedstilstand via 33 indikatorer. Udfordringen er her at komme i gang, da der skal indsamles mange data, og at der løbende skal finde en vedligeholdelse sted af dette arkiv af nødvendige informationer.

 

Generelt må bogen betegnes som meget indsigtsfuld, men det er udført på et meget højt fagligt niveau. Forfatterne har enorm viden at øse ud af, og de har forsøgt at gøre det på en måde, så flest mulige kan få udbytte af bogen. Hvis man ikke på forhånd kender til teknisk analyse, så anbefaler vi, at man starter sin rejse for at opnå større indsigt i disse markedsbaserede analysemetoder på et lavere niveau. Bogen er for feinschmeckere.

 

Boganmeldelse foretaget af John Stihøj den 24-09-2016

 


Vil du også være en bedre investor?
Med et abonnement hos Aktieinfo bliver du klædt godt på til succes på aktiemarkedet.
Vi laver benarbejdet for dig så du nemmere kan træffe de valg der kan give dig størst muligt afkast!

Klik her og se hvordan


Denne hjemmeside anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og at målrette annoncer.
Denne information deles muligvis med tredjepart.
Læs mere om cookie- og privatlivspolitik.