ANMELDELSE AF BOGEN: ”GODE PENGE. ET KONTANT SVAR PÅ GÆLDSKRISEN”.

Af Benny Brinch.

 

De gode spørgsmål er dem, der får folk til at standse talestrømmen for at tænke. Her er et af de gode spørgsmål: Hvad er penge? Det ved vi alle sammen. Det tror vi, fordi vi tænker på mønter og sedler. Men tænk på, hvor sjældent vi betaler noget som helst med mønter og sedler. Så hvad er penge?

 

Emnet behandles i Ole Bjergs bog ”Gode Penge. Et kontant svar på gældskrisen”. Den udkom på Informations Forlag i 2013. For medlemmer af Samlerens Bogklub kunne den købes for 29 kroner. I 2016 udkom en revideret udgave, der kan købes for 150 kr. Mit eksemplar er udgivet af Gyldendals Bogklubber. Bogen er på 126 sider. Udgivelseshistorien afspejler sandsynligvis, at den har været svær at sælge. Det er tungt stof. Sociologen Ole Bjerg har held med at forklare det svære emne på en forståelig måde. Men bogen skæmmes af de meget lange afsnit uden indryk og pauser. Det gør bogen unødig svær at læse.

 

Den omtalte gældskrise er Finanskrisen 2008. Det er nødvendig viden for at forstå Ole Bjergs opgør med bankerne. I bogen behandles spørgsmålene: Hvor kommer pengene fra? Hvem laver pengene? Og hvem burde lave pengene? Ved at besvare de tre spørgsmål lægger Ole Bjerg op til, at vi skal tænke over vores penge- og banksystem. Bogen giver en grundlæggende analyse af vort pengesystem. Samtidig diskuteres, hvordan vi i fremtiden undgår bobler.

 

De private banker skaber de elektroniske penge. Alle ved at sedler og mønter - de fysiske penge - bliver skabt af Nationalbanken, men de udgør i dag kun 6 % af den samlede pengemængde, og de elektroniske penge udgør altså resten, 94 %. I dag står Nationalbanken ikke længere for produktionen af kontante penge.

 

Bankerne låner ikke bare penge ud. De skaber selv de elektroniske penge. Systemet har nogle uheldige konsekvenser. Krisen i 2008 viste, at det bliver svært at styre. En højkonjunktur forstærkes. Det er med til at lave bobler. Det viser sig ved, at bankerne under en højkonjunktur har en interesse i at være meget lempelig i deres lånepolitik. Ingen ændring er i sigte, hvis den ene økonomiske krise efter den anden accepteres, som om det er en naturlov.

 

Alternativet er at skabe et system, der lever op til de forestillinger, som mange mennesker har om bankvæsenet. Det vil sige, at give Nationalbanken eneret på ikke alene at skabe de fysiske penge, men også at skabe de elektroniske penge. Det medfører så, at de private banker kun må låne penge ud, som de råder over enten fra andre indskydere eller lån fra Nationalbanken eller andre banker.

 

Med et sådant system vil spørgsmålet om, hvor mange penge, der bør være i økonomien på et givet tidspunkt, blive gjort til et politisk, demokratisk spørgsmål. Nationalbanken skal kunne styre den samlede pengemængde ved at sende penge ud i økonomien, når priserne falder og omvendt trække penge ud af økonomien, når priserne stiger. Det vil skabe ”gode penge”. Ole Bjerg er muligvis socialist. Men han er ikke voldsomt provokerende. Det gælder ikke om at nationalisere bankerne, men om at nationalisere pengeskabelsen. Et vigtigt begreb i bogen er ”fuld reserve”.

“Gode Penge” handler om, hvordan penge bliver til, og om hvordan pengeskabelsen har indflydelse på vores liv. Ole Bjerg forklarer, hvordan bankerne fortsætter med at låne penge ud - penge som de ikke har. Bankerne laver også penge, som aldrig bliver udbetalt. De eksisterer ikke, men kører rundt i systemet som kreditpenge. Ole Bjerg ønsker, at vi tager kontrollen over pengene tilbage fra bankerne. Løsningen skal være, at bankerne skal køres med fuld reserve. Det betyder, at en bank skal have rådighed over det samme beløb, som den låner ud. I dag er kravet kun, at en bank skal råde over 8 % af de penge, der lånes ud.

 

Uden at diskutere nationaløkonomi tror jeg, at Ole Bjerg her er for meget politiker og sociolog. Det er ikke så nemt at indføre fuld reserve. Ville samfundet gå i stå uden rigelige pengemængder? Ville alternative penge som bit-coin kunne erstatte bankerne? Det spørgsmål omtaler Ole Bjerg ikke.

 

Publiseret den 15-02-2017

 

 

 


Vil du også være en bedre investor?
Med et abonnement hos Aktieinfo bliver du klædt godt på til succes på aktiemarkedet.
Vi laver benarbejdet for dig så du nemmere kan træffe de valg der kan give dig størst muligt afkast!

Klik her og se hvordan


Denne hjemmeside anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og at målrette annoncer.
Denne information deles muligvis med tredjepart.
Læs mere om cookie- og privatlivspolitik.