Kejserens nye aktiebobler

 

Styrtdykkende aktiekurser og en global finansiel krise indfandt sig for alvor i september 2008.
 
Der er imidlertid ikke meget nyt under solen. Historisk har aktiemarkederne altid haft opture og nedture. Og det vil ikke forandre sig. Når gamle bobler brister … pustes nye op.
 
I Kejserens Nye Klæder udstillede H.C. Andersen hvor let folk lader sig bedrage. Ikke mindst i erhvervslivet har man afsløret utallige kejsere uden tøj. Og grådighed, svindelnumre og regnskabsfusk vil stadig plage aktiemarkederne, der gennem århundreder har været præget af periodiske udsving og regelmæssigt hjemsøges af en overdreven spekulationsmani, der resulterer i en kortvarig, hektisk opblussen af aktiekurserne i en aktieboble med et efterfølgende kollaps.

Med bagklogskabens letkøbte indsigt kan man rynke på næsen af andres dumheder, men verden vil bedrages og historien er fyldt med bedragere, hvor store foretagender sjældent står tilbage for de private småsvindlere hvad angår opfindsomhed og fantasifulde gevandter til deres svindelnumre.
 
I 1630ernes Holland handlede folk sig fra hus og hjem fordi man spekulerede i tulipanløg, i 1720ernes England bristede en aktieboble med handel i værdiløse selskaber. Siden spekulerede man i jernbaneaktier og i 1929 bristede den amerikanske ballon af oppustet papirvelstand. Det førte til en global recession, der tog år at overvinde.

Heller ikke den hjemlige andedam har været forskånet for grimme ællinger, der pyntede sig med lånte fjer. Alberti-skandalen, Landmandsbanken i 1920erne, Hafnia, Accumulator Invest og Nordisk Fjer er blot nogle få i en nærmest endeløs række.

Disse kejsere havde ikke noget tøj på, og når svindelnumrene kom for dagen blev der kø ved håndvasken, ikke kun på direktionsgangen men også blandt de menige aktionærer. Den letkøbte bortforklaring var, at man ikke anede uråd, men reelt havde alle et medansvar. Lader man grådigheden tage over sammen med begæret efter magt, indflydelse og prestige, tilsidesætter man ofte gængse moralbegreber og lader målet hellige midlet.

Her bliver man villig til at overskride den til tider udviskede linie mellem rigtigt og forkert.

Forklaringen på de bristede aktiebobler er desværre lige så simpel som den er nærliggende. Grådighed er det gennemgående tema. Investorer lader sig forblinde af grådighed og køber tvivlsomme investeringsobjekter uden smålig skelen til deres kvalitet, indtjeningsevne eller værdi. Det gør ikke spor, at man har købt for dyrt, så længe en anden vil købe endnu mere for dyrt.

I det perspektiv er aktiemarkedet et casino, hvor mange spiller uden egentligt at kende spillereglerne. Banker og børsmæglerselskaber er sikre vindere, også når sultne kapitalfonde reelt opkøber velpolstrede selskaber for selskabets egne penge via en aggressiv gældsætning.

Og aktiemarkederne vil med usvigelig sikkerhed opleve nye bobler af oppustet papirvelstand, der punkterer. Men heldigvis har man selv et valg. Når noget lyder for godt til at være sandt – så er det som regel også for godt til at være sandt.

Intet kommer af sig selv – undtaget lommeuld – og man kan ikke forvente skyhøje afkast af en risikofri investering. Det findes ikke.

Og selv med denne velmente advarsel skal grådigheden nok finde en vej. Mange er allerede begyndt at afblæse den nuværende finansielle krise. Det blev ikke helt så slemt, som man frygtede undervejs. Derfor vil aktiemarkedet før eller siden genvinde fordums niveau og derpå bevæge sig yderligere op ... indtil den næste krise punkterer ballonen igen.

 

Sådan er spillereglerne på aktiemarkedet. Det vil næppe bliver anderledes.
Vil du også være en bedre investor?
Med et abonnement hos Aktieinfo bliver du klædt godt på til succes på aktiemarkedet.
Vi laver benarbejdet for dig så du nemmere kan træffe de valg der kan give dig størst muligt afkast!

Klik her og se hvordan


 

 

Det siger kunderne:

 • Som privat investor med egne midler er det vigtigt at kunne støtte sig til troværdig og objektiv information, både på kort sigt og til opsparingsformål.
  Erfaring og viden er særligt vigtigt i usikre økonomiske og geopolitiske tider – alle er jo dygtige, når det kun går op.
  Derfor ser jeg det daglige overblik og råd fra Aktieinfo som en uundværlig inspirationskilde, der for længst har tjent sig ind. Med tak og venlig hilsen – Jens
  Vil du også have større afkast?

 • Palle Larsen fra Trading Center Odense har været kunde hos Aktieinfo i mange år: ”Jeg er meget tilfreds med den service, som jeg får fra Aktieinfo. Deres kort- og langsigtede handelstips om køb og salg giver mig fuld value-for-money”

  Vil du også have større afkast?

 • "Aktieinfos råd har givet mig et godt overskud" – mandlig kunde, 65 år.

  Vil du også have større afkast?

 • Jeg er en tilfreds og mangeårig kunde hos Aktieinfo. Jeg får viden, tips og ideer til selv at kunne foretage egne investeringer. Og det er gået godt med mit afkast, siden jeg blev kunde hos Aktieinfo. Jeg er også meget tilfreds med, at jeg fra tid til anden kan ringe og tale med John Stihøj, hvis der er noget jeg er i tvivl om. Jeg giver Aktieinfo mine varmeste anbefalinger. Orla

  Vil du også have større afkast?

 • "Som lille privat investor er det vigtigt at have en sparrings-partner til at se de økonomiske ting, som man ikke selv har haft på radaren.
  Den sparringspartner er Aktieinfo i form af daglige nyhedsbreve samt større og detaljerede aktievurderinger. Meget værdifuld." Linda, privat investor.

  Vil du også have større afkast?

Kalenderen / Aktier i fokus

26-09-2023


Tyskland: Regnskab fra Verbio.
USA: Regnskab fra Costco Wholesale, Jabil.
Se hele finanskalenderen

 

Tilmeld dig GRATIS nyhedsbrev
Luk
Få gratis nyhedsbrev om aktier, investeringer, analyser, trends og porteføljer.