NKT Holding – aktieanalyse den 21-09-2016

 

Kurs på analysetidspunktet: 426

 

Vurdering: Hold

 

 

 

NKT: stort opkøb i kabler før opsplitning

Den investerede kapital i NKT Cables tredobles, men Nilfisk er juvelen, som måske bliver solgt direkte.   

 

Koncernen er kendt for at være dygtig til at frasælge virksomheder til en høj pris. Tilkøb foretages generelt i form af mindre konkurrenter, hvor der betales pænt for produkter og markedsposition. Det er en del af den løbende forretning i Nilfisk inden for rengøringsmaskiner.

 

Nu skal den anden delkoncern, NKT Cables, udvides markant med en investering på 836 mio. € (6,2 mia. kr.) ved køb af ABB HV Cables. Aktiviteten er centreret om højspændingskabler med store projektopgaver, fx søkabler. Medarbejderstaben omfatter dog kun 900 personer og en moderne fabrik i Karlskrona. Et specielt punkt er et skib til udlægning af kabler, som leveres om et halvt år.

 

Det er en stor mundfuld for NKT, men ledelsen mener at kunne nøjes med en 9,99 % aktiekapitaludvidelse (grænsen er 10 % for udfærdigelse af et omfangsrigt børsprospekt), ligesom man vil sælge beholdningen af egne aktier, der udgør 3,9 %. Samlet vil det kunne indbringe 1,4 mia. kr. ved kurs 426. Gælden vil derfor vokse med 4,8 mia. kr., men det er der plads til, da nettogælden kun udgør 1,4 mia. kr. Samlet giver det en ny gæld på 6,2 mia. kr. Tallet kan sammenholdes med egenkapitalen på 6,0 mia. kr. For en ansvarlig ledelse er en gearing på 1:1 maksimumgrænsen, men lav rente giver pt. større frihed.  

 

Ud over den store akkvisition lanceres et andet initiativ, som har været længe i ovnen: NKT Cables og Nilfisk skal stå på egne ben som børsnoterede selskaber. Her skal investorerne dog lægge mærke til, at opsplitningen først vil finde sted efter overtagelsen af datterselskabet fra ABB. Med andre ord skal den nuværende og samlede NKT Holding koncern løfte opgaven i første omgang.

 

Fælles ressourcer skal bære udvidelsen

En opdeling har hidtil været bremset af en relativ høj børsværdi målt i forhold til de to selskabers indtjeningsevne. NKT har i årevis ligget åben for selv at kunne blive overtaget og opdelt. En interesseret køber kunne beholde den ønskede aktivitet og frasælge den anden. Men der har ikke været upside potentiale nok. Populært sagt har aktiekursen systematisk været (for) høj.

 

NKT Cables inkl. Photonics rummer en investeret kapital på 449 mio. € og udvides altså nu for 836 mio. €. Nilfisk har tilsvarende 545 mio. €. I stedet for en opsplitning kan Nilfisk frasælges direkte og indbringe en stor gevinst (goodwill). Reelt vil det alligevel blive resultatet, idet den tredje og mindste aktivitet NKT Photonics ikke er moden nok til at stå på egne ben og skal tilhøre NKT Cables. 

 

Bestyrelsens formand Jens Due Olsen er kendt for en aktiv indstilling. Han stod i spidsen for Auriga’s glimrende salg af Cheminova, og hvis det samme kan lade sig gøre for Nilfisk, vil det være en bedre vej end et mellemtrin som selvstændigt børsnoteret selskab. Det igangværende program for forbedringer i Nilfisk kan dog påstås at kræve tid for at vise resultater. Måske kan der opnås en gevinst ved at tage en ”pause”, før et take over bud med en højere pris muligvis kan fremkomme.

 

NKT Cables skal forbedres

Indtjeningen på kabler har været lav. Risikoprofilen er samtidig høj i projekter med levering af store højspændingssystemer. Denne side udvides nu kraftigt, og ABB HV Cables har ordrer 2,4 år frem. Synergi vil kun give en moderat gevinst, men konkurrencen bliver mindre. Der vil også blive et samarbejde med ABB, idet NKT Cables vil optræde som partner/underleverandør. På kort sigt findes salgsmulighederne fortsat i EU-landene. På længere sigt gælder det opgaver i resten af verden i lande med vækst og behov for store søkabler. Inden for mere almindelige kabler er der hård konkurrence, og NKT’s satsning på vækst i Kina er endnu ikke blevet en succes. I EU skal der i de nærmest kommende år bruges mellemstore kabler til en række offshore vindmølleparker. Desuden er der EU-styrede ønsker om en modernisering og udbygning af hovednettet for elektricitet i en række lande og især over grænserne for at muliggøre fri handel med el.

 

Så vidt vi forstår situationen, er ABB-virksomheden bedre kørende end NKT Cables selv. Det er modigt træk af ledelsen at udvide markant på denne baggrund.

 

Aktien

På børsen udløste de to nyheder et ryk opad på 14 % til 426. Aktien blev dermed endnu dyrere, og P/E tallet kan beregnes til 26. Investorerne lod sig ikke forskrække af udsigt til salg af aktier for 1,4 mia. kr. Forklaringen kan være: stor optimisme omkring værdien ved en opdeling (merværdi i Nilfisk), gevinsten ved aktivering af billige lånte penge ved ABB-købet og udsigt til at der omsider sker noget afgørende hos NKT. Forrentningen af egenkapitalen i år bliver formentlig kun på 6 %. Sidste år gav et nul-resultat.

 

Merværdien ligger i Nilfisk. NKT Cables er en langstrakt affære at få gjort til en god forretning med stor værdi. Som investor skal man vurdere de to aspekter. Hold er vores konklusion.      

 

Regnskabstal

 

mio. Euro

2012

2013

2014

2015

2016E

Omsætning

2.047

2.122

2.129

2.224

2.100

Res. Af primær drift

64

68

68

34

80

Nettoresultat

215

34

38

1

50

Balance

1.736

1.744

1.656

1.684

1.800

Egenkapital

769

761

801

809

800

Egenkapitalforr. Pct.

32,8

3,0

4,9

0,1

6,2

 

 

FAKTA OM NKT HOLDING

 

Beskrivelse

NKT Cables fremstiller høj- og mellemspændingskabler suppleret af køre- og signalkabler til jernbaner, installationskabler samt ledninger til nye biler. Produkterne sælges i Europa og Kina. Nilfisk er en af verdens førende fabrikanter af rengøringsmaskiner til erhvervsmæssig brug. NKT Photonics Group repræsenterer en udviklingsmæssig satsning på high tech laser og optisk udstyr. Samlet har koncernen 9.130 medarbejdere. Overtagelsen af ABB HV Cables tilfører 900 medarbejdere. Købet forventes at falde på plads ved årsskiftet. Børsværdien ved kurs 426 udgør 10,0 mia. kr. 

  

Ledelse

Michael Hedegaard Lyng (født 1969) er administrerende direktør i både NKT Holding og NKT Cables; Jens Due Olsen (født 1963; cand.polit.) er formand for bestyrelsen. 

 

Ejerforhold

ATP og Nordea Funds OY har begge over 5 %. Antallet af aktionærer er oplyst til at være på ca. 26.900. Danske investorer ejer ca. 52 % af aktierne i selskabet.

 

Omsætningens fordeling (2015)  

Selskaber (omsætning): NKT Cables 54, Nilfisk 44, NKT Photonics 2 %.

Selskaber (personale): NKT Cables 36, Nilfisk 62, NKT Photonics 2 %.

Type af indtægt: Varer 84, Kontrakter 11, Service mv. 5 %.

Geografisk: Tyskland 20, USA, 10, Sverige 7, Polen 6, Holland 6, UK 6, Frankrig 6, Kina 5, Danmark 5, Tjekkiet 4, Andre 25 %.

 

Aktieinfo, John Stihøj og/eller Lau Svenssen ejer ikke aktier i NKT.  

 

 

 


Vil du også være en bedre investor?
Med et abonnement hos Aktieinfo bliver du klædt godt på til succes på aktiemarkedet.
Vi laver benarbejdet for dig så du nemmere kan træffe de valg der kan give dig størst muligt afkast!

Klik her og se hvordan


Denne hjemmeside anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og at målrette annoncer.
Denne information deles muligvis med tredjepart.
Læs mere om cookie- og privatlivspolitik.