BØGER OG TANKER OMKRING KURSMANIPULATION

Af Benny Brinch, Aktieinfo.

 

For snart to år siden skrev David Trads en bog om sin ven Flemming. Bogen er et forsvar for Flemming Østergaards rolle i retssagen om kursmanipulation af FCK-aktier. Det var en velskreven bog. Trads er en dygtig skribent. Alligevel blev bogen sablet ned. Trads påstod, at han overholdt de journalistiske regler ved at skrive bogen. Det mener kollegerne blandt journalister absolut ikke.

 

Trads beskriver, hvordan Don Ø fra 1997 var med til at opbygge et sandt Parken-imperium med nationalstadion, FCK på himmelflugt, kontorlokaler i tre tårne, fitness.dk og Lalandia. I 2008 rundede omsætningen 2 milliarder kroner. Men i 2009 gik Parkens storaktionær, boligspekulanten Steen Patrick Vela, ned med flaget.

 

Karl Peter Korsgaard Sørensen og Erik Skjærbæk opkøbte Velas aktier, tog magten i bestyrelsen og satte Don Ø fra bestillingen, fordi de syntes, at han havde for gunstige optioner og tjente for meget. Æres-medlemskabet tog de også fra ham.

 

Kort tid efter afslørede journalisterne Kasper Kronenberg og Morten Johnsen i bogen Løvekongens storhed og fald, deres mistanke om kursmanipulation, da Parken fra 2007 til 2008 købte egne aktier for nær en kvart milliard kroner. Ved at holde aktiekursen kunstigt oppe kunne Parken investere i et ferieland i Italien og Don Ø indfri sine aktieoptioner og score 15,5 millioner kroner, hævdede journalisterne. Bogen førte til en sigtelse af Don Ø. Det er der ikke meget at sige til, selv om der blev sagt meget de næste fem år, mens retssagen kørte. Det er en svaghed ved det danske retssystem, at sagerne ikke kan afgøres hurtigere.

 

Byretten idømte Don Ø og Jørgen Glistrup en forholdsvis mild dom. Landsretten skærpede dommen betydeligt i 2017. De fik begge ubetinget fængsel i halvandet år. Don Ø fik desuden konfiskeret ni millioner kroner. Anklageren har under sagen hævdet, at Flemming Østergaard og tidligere direktør Jørgen Glistrup havde centrale roller i Parkens opkøb af egne aktier, som skulle påvirke kursen. Parken straffes også og idømmes en bøde på 13 millioner kroner. Don Ø ønsker sagen for højesteret. Det kommer ikke til at ske. Sagen er slut. Kun meget sjældent kommer en sag for højesteret efter at være blevet behandlet i byret og landsret.

 

Historien minder om en tidligere sag, hvor Claus Forrai blev anklaget for kursmanipulation. Han var redaktør på Penge & Privatøkonomi. Bladet havde dengang stor indflydelse på kursdannelsen af især små og illikvide aktier. Han anbefalede i bladet aktier, som han selv lige havde købt. Det er måske ikke så slemt, men han solgte dem kort tid efter sin egen anbefaling. Det var offentlig kendt, at de aktier, Claus Forrai anbefalede, steg i kurs umiddelbart efter udgivelsen af bladet.

 

Jeg gennemskuede på et tidligt tidspunkt, at det var en god idé at følge Claus Forrais råd. Jeg gav derfor hans råd videre til læserne af AktiePost. Men det er ikke ulovligt at følge et råd, som er offentliggjort, så vi beholder nok de små gevinster.

 

Claus Forrai forstod ikke selv, at han havde gjort noget galt. Problemet er ikke, at han selv havde de aktier, som han skrev om. Problemet er, at han solgte aktierne med gevinst efter at have skrevet om dem. Ved at vælge små aktier, der ikke blev handlet ret meget, kunne han påvirke kursen.

Publiceret på www.aktieinfo.net den 18-04-2017

 
Vil du også være en bedre investor?
Med et abonnement hos Aktieinfo bliver du klædt godt på til succes på aktiemarkedet.
Vi laver benarbejdet for dig så du nemmere kan træffe de valg der kan give dig størst muligt afkast!

Klik her og se hvordan


Denne hjemmeside anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og at målrette annoncer.
Denne information deles muligvis med tredjepart.
Læs mere om cookie- og privatlivspolitik.

Klik her for at acceptere
Tilmeld dig GRATIS nyhedsbrev
Luk
Få gratis nyhedsbrev om aktier, investeringer, analyser, trends og porteføljer.