ISS: reform oppefra skal genrejse selskabet
Høj udbyttebetaling har været trumfkortet over for investorerne. Løftet blev fastholdt til det sidste, men nu er det opgivet. I stedet skal kreditgiverne have gavn af Cash Flow’et, der atter ventes at blive positivt i 2021.
Ny ledelse – ny strategi kaldet OneISS med kodeordene Stronger – Simpler – Closer skal genskabe dynamik og forbedre indtjeningen.
Udskiftningen i ledelsen har været gennemgribende, idet den nye topchef Jacob Aarup-Andersen har sammensat et næsten helt nyt hold. Den nye topchef er sammen med Niels Smedegaard som kommende bestyrelsesformand udset som troubleshooters.
OneISS planen fastholder satsningen på store Key Account kunder med levering af Integrated Facility Services (pakkeaftaler med flere typer service). Et tæt kundeforhold skal forbedre evnen til at få forlænget kontrakterne – men det forudsætter, at ISS kan levere varen og på sin side styre indsatsen af ressourcer effektivt i forhold til kundens krav. Her kniber det angiveligt. Der er således problemer med den største nye (2019) aftale med Deutsche Telekom – og det må bare ikke ske. Herhjemme har der i et stykke tid været brok omkring udførelsen af store opgaver for Forsvaret.
Økonomisk indhyller ISS sig i en tåge. Q3-rapporteringen er ikke et regnskab men kun en Trading Update. Her taler man eksempelvis om likviditeten men ikke om nettogældens størrelse. Hele den bitre sandhed vil først komme frem i årsregnskabet (25-02-2021). Indtjeningen fra driften forventes kun at blive let positiv, og ud over finansudgifterne er der 3,0-3,5 mia. kr. i særlige udgifter, herunder hensættelser på kontrakter. Yderligere formoder vi, at nedskrivninger (impairment) vil belaste oveni. Første halvår 2020 udviste et underskud på 2,7 mia. kr. Det negative Cash Flow er heldigvis ved at stoppe, og facit for hele året bliver negativt med ca. 2 mia. kr. Der skal spares på overheadudgifterne men samtidig geares der op for IT-indsatsen, som skal bruges til at styrke salget (AI, Big Data?).
For 2021 påregnes mindst 2 % i overskudsgrad (EBIT), hvilket dog skal sammenholdes med det tidligere mål på mellemlangt sigt om 5,5 %. ISS er i slæbegear. Frasalg formodes at indbringe 2 mia. kr., men ønsket om koncentration kan føre til lave salgspriser. Pointen i det hele synes at være, at man prøver at tage flest mulige udgifter i 2020 for at reducere risikoen for negative overraskelser i 2021.
Børsværdien (101) er på 19 mia. kr. Nettogælden må ligge rundt 18 mia. kr. Enterprise value er rundt 37 mia. kr. (19+18). Efter frasalgene vil omsætningen i 2022 ligge på 70-75 mia. kr. med 4,5 % som en realistisk normal margin, altså EBIT på ca. 3,25 mia. kr. Pay back i det første normale år (2022) bliver så på ca. 11 år (37/3,25). Men dermed siges det samtidig, at 2021 bliver hårdt og flere dårlige nyheder kan komme.
Publiceret den 13-01-2021