Kampen mellem Apple og Google

ved Benny Brinch

 

Bogen Hanekamp skrevet af Fred Vogelstein og oversat af Brian Christensen udkom i 2014 til en pris på 250 kr. Nu er der godt nyt om prisen. Den kan købes til bogudsalg for 30 kr. Hanekampen er ikke forældet. Den kører stadig på fuld styrke. Den amerikanske titel er Dogfight.

 

Steve Jobs er ikke kendt for sit diplomatiske sprog. Han ville føre sag mod Google på grund af en påstået kopiering af Iphone. I bogen citeres han for følgende svada: ”Anklagen i vores søgsmål lyder: Google, I har kraftedeme kopieret iPhonen, fuldstændig planket os. Det er groft tyveri, og jeg vil kæmpe til mit sidste åndedrag og bruge hver en dollar af Apples 40 milliarder i banken for at rette op på den uret. Jeg vil knuse Android, for det er et stjålet produkt. Jeg er parat til at indlede en atomkrig for det.”

 

Steve Jobs angreb flere af produkterne i familien af Androids, det konkurrerende styresystem til Apples system. Dette styresystem er udviklet af Google. Kampen forsatte efter Steve Jobs død i 2011. Uanset vinderen af den konkrete hanekamp, ser det i dag ud til, at Google vinder kampen om brugernes gunst. Det er min vurdering set på baggrund af de offentlig kendte salgstal for Iphones. Apple taber markedsandele til Android. Apple tog kampen op mod for eksempel HTC og Samsung. Kampen drejer sig altså om, hvorvidt Apples patenter er overtrådt. I stedet for at fare i kødet på Google direkte, gik Steve Jobs altså en omvej for at ramme Googles klienter. Hvis min vurdering er rigtig, skal der altså købes aktier i Alphabet (Google) frem for i Apple som langsigtet investering.

 

Detaljerne i striden virker lidt uvæsentlig for den almindelige tilskuer. Mere overordnet handler det om at beherske medierne, hvor smartphones og tablets er ved at dominere næsten alt. Nyheder, musik og tv ses i stadig højere grad på disse medier. I den unge generation er der ikke mange, der abonnerer på Yousee's produkter. De køber streamingtjenester som Netflix og HBO.

 

I begyndelsen var Apple og Google venner i kampen mod den fælles fjende Microsoft. En arbejdsdeling fungerede fint, Apple leverede de fine produkter og Google leverede de fine programmer. Men i det stille fandt Google selv på et smartphone-system forskelligt fra det, vi kender fra Iphones. Det gik ikke stille af, da Steve Jobs opdagede det.

 

Men sideløbende med iPhonens skabelse udviklede Google selv smartphone-systemet Android. De gamle venner begyndte at gå hver sin vej. Det havde været mere fornuftigt at fortsætte samarbejdet, men Steve Jobs var ikke kompromissøgende.

 

Fred Vogelstein får virkelig tydeliggjort, at det nærmest handler om religion frem for om økonomi. ”Jeg tror, at Steve ville have hørt hjemme i romertiden, hvor man kunne se folk blive kastet for løverne og blive spist,” bemærker en medarbejder i Apple ifølge Vogelstein. Steve Jobs var nærmest paranoid i sin mistillid også til de nærmeste medarbejdere. Alt er under kontrol. I Google er idealet nærmest det modsatte. Hellere lave fejl end ikke at lave noget er mottoet.

 

Vogelstein tager ikke stilling til, om dele af Android faktisk er stjålet fra iPhonen, som Apple hævder. Det er mere sandsynligt, at lighedspunkterne er et tegn på, at begge systemer udvikler sig i takt med teknikkens udvikling. Bogen er lidt kedelig i sin beskrivelse af detaljerne ved det amerikanske patentsystem. Det er ganske enkelt for nemt at tage patent på en eller anden lille detalje. Det kender vi ikke så godt i Danmark. Mine tanker går til filmen ”Tarzan, Mama Mia”. Det måtte filmen ikke hedde, fordi Walt Disney har patent på ordet Tarzan.

 

Vogelstein behandler meget grundigt teknikken bag den første IPhone. Det virker lidt uvedkommende ude af trit med bogens tema om hanekampen. Han er også lidt for betaget af IPhonen og især IPAD'en. Det kan forbavse, at Apple ikke ønskede at hjælpe med bogens udgivelse.

 

For at forstå konflikterne i den teknologiske verden kan det anbefales at læse Hanekamp.

Et større samfundsoverblik giver bogen dog ikke. Hvad er konsekvenserne for vores liv, at alt bliver styret gennem Facebook og Youtube?

 

Kampen mellem Google og Apple er slet ikke slut. Bogen kan derfor stadig anbefales, selv om tidens tand har gnavet lidt af aktualiteten.

 

Publiceret den 17-01-2017

 


Vil du også være en bedre investor?
Med et abonnement hos Aktieinfo bliver du klædt godt på til succes på aktiemarkedet.
Vi laver benarbejdet for dig så du nemmere kan træffe de valg der kan give dig størst muligt afkast!

Klik her og se hvordan


Denne hjemmeside anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og at målrette annoncer.
Denne information deles muligvis med tredjepart.
Læs mere om cookie- og privatlivspolitik.