Den norske Oljefond

 

Den norske Oljefond blev etableret i 1990 som et finanspolitisk instrument med henblik på at fastholde den rigdom, som Den norske Stat har fået qua de store olieforekomster. Hensigten er at skabe en så stor buffer, at den norske stat kan fastholde velfærdsystemet også den dag, hvor olien måtte slippe op og norsk økonomi derfor kunne komme under pres. Samtidig skal det forhindre politikerne i at misbruge den velstand som akkumuleres fra denne kant, og man skelner i den økonomiske politik mellem hele Norge og Fastlands Norge. Fonden fungerer derfor som en slags kontrolleret tvangsopsparing til gavn for fremtiden i landet.

 

Norges Bank Investment Management (NBIM) forvalter fondet på vegne af ejerne, det norske folk. Alle investeringer foretages i udlandet for ikke med opkøb fra egne penge at overophede det norske aktie-, rente- og ejendomsmarked. Investeringerne omfatter derfor langsigtede placeringer i internationale aktier, rentepapirer/-instrumenter og fast ejendom. Den vejledende fordelingsnøgle er maksimalt 60 % i aktier, 35-40 % i rentepapirer og 5 % i fast ejendom. Pr. 30-09-2015 er fordelingen 59,7, 37,3 og 3,0 % i de tre investeringskategorier. Fondens værdi er pr. 03-02-2016 på 6.978 mia. NOK. Norge har et befolkningstal på ca. 5,1 mio., hvorfor hver enkelt nordmand har en andel i fonden på ca. 1,4 mio. NOK.

 

Værdien af verdens totale aktiemarkeder kan opgøres til ca. 40.000 mia. USD (40.000 trillioner USD) svarende til ca. 360.000 mia. NOK. Den norske Oljefond ejer med andre ord lige over 1 % af alle aktier worldwide (skøn: 1,3 %). Det er et tankevækkende tal for dette lille land.

 

NBIM har ca. 500 ansatte til at forvalte de mange penge fordelt på kontorer i Oslo, London, New York, Singapore og Shanghai. Fonden oplyser kun sparsomt om de aktuelle aktiepositioner, idet der kun ”skiltes” med de seks største: Nestle (Schweiz), Apple (USA), Novartis (Schweiz), Roche (Schweiz), Shell (England) og HSBC (England). De seks største positioner er altså placeret i kategorierne fødevarer/forbrugsvarer, IT i form af smartphones m.m., to af de største selskaber i medicinalbranchen, et olieselskab og en bank. Geografisk er de totale investeringer i aktier, rentepapirer og fast ejendom især placeret i Europa og Nordamerika samt Asien, Oceanien og i voksende grad i Emerging Markets (udgør endnu en lille andel)

 

Den norske Oliefond er en isoleret del af de norske statsfinanser. Der er fastlagt et regelsæt for overførsel af pengene i denne enorme ”sparegris”. For tiden er norsk økonomi presset af de lave oliepriser, og derfor kunne man frygte, at Fonden ville sælge ud for at dække eventuelle underskud. Imidlertid fremgår det af regelsættet, at man kan budgettere med et årligt afkast på 4 %, hvilket hvert år indgår i statsfinanserne. Det fremgår klart, at man kun bruger af afkastet – ikke af kapitalen. Som investor burde der ikke være grund til at frygte, at Fonden påbegynder massive udsalg fra beholdningen, idet det med de nuværende regler ikke er en mulighed.

 

Denne mekanik med udsalg foretaget af nationale fonde (Sovereign Wealth Funds) ser derimod ud til at blive taget i brug blandt andre lande med en decideret petro-økonomi, hvor det er nødvendigt at kompensere for dykket i indtægterne fra olieudvinding. Her er Saudi Arabien og Rusland de to vigtigste lande. Blandt de økonomisk svage lande, som ikke har akkumuleret en opsparet reservekapital, er der i de seneste uger meldt om ansøgning angående kriselån hos IMF og Verdensbanken mv. Det drejer sig om Aserbajdsjan og Nigeria, mens Venezuela udvikler sig faretruende uden at ville benytte disse institutioner. Oliepriskrisen er en realitet, men den får næppe væsentlig påvirkningskraft via aktieudsalg fra disse reservefonde. Påvirkningen vil komme via banksystemet ud fra långivning og spekulative positioner for egen og kunders regning.

 

Publiseret den 05-02-2016

 
Vil du også være en bedre investor?
Med et abonnement hos Aktieinfo bliver du klædt godt på til succes på aktiemarkedet.
Vi laver benarbejdet for dig så du nemmere kan træffe de valg der kan give dig størst muligt afkast!

Klik her og se hvordan


 

 

 

 • Gitte Bjørg, Direktør i PeoplePartner ApS. Kunde siden november 2016. ”Jeg er særdeles tilfreds med den viden og rådgivning, som Aktieinfo dagligt tilbyder. Aktieinfo er en nærværende, seriøs og meget jordbunden sparringspartner, der bidrager til at skabe merværdi for mig i mine aktiehandler. Jeg kan kun varmt anbefale Aktieinfo til såvel nye som erfarne på aktiemarkedet.”

  Vil du også have større afkast?

 • Palle Larsen fra Trading Center Odense har været kunde hos Aktieinfo i mange år: ”Jeg er meget tilfreds med den service, som jeg får fra Aktieinfo. Deres kort- og langsigtede handelstips om køb og salg giver mig fuld value-for-money”

  Vil du også have større afkast?

 • "Aktieinfos råd har givet mig et godt overskud" – mandlig kunde, 65 år.

  Vil du også have større afkast?

 • Jeg er meget tilfreds med Aktieinfos købs- og salgsanbefalinger, som jeg får via mail. De hjælper mig i min beslutningsproces, når jeg handler på aktiemarkedet og de er altid informative og klart formuleret. Derfor kan jeg stærkt anbefale Aktieinfo til andre - også dem, som er nye på markedet! Benedikte 23 år.

  Vil du også have større afkast?

 • Jeg er en tilfreds og mangeårig kunde hos Aktieinfo. Jeg får viden, tips og ideer til selv at kunne foretage egne investeringer. Og det er gået godt med mit afkast, siden jeg blev kunde hos Aktieinfo. Jeg er også meget tilfreds med, at jeg fra tid til anden kan ringe og tale med John Stihøj, hvis der er noget jeg er i tvivl om. Jeg giver Aktieinfo mine varmeste anbefalinger. Orla

  Vil du også have større afkast?

 • "Som lille privat investor er det vigtigt at have en sparrings-partner til at se de økonomiske ting, som man ikke selv har haft på radaren.
  Den sparringspartner er Aktieinfo i form af daglige nyhedsbreve samt større og detaljerede aktievurderinger. Meget værdifuld." Linda, privat investor

 

Kalenderen / Aktier i fokus

27-09-2021


Danmark: Demant afholder kapitalmarkedsdag.
Se hele finanskalenderen

 

 

 

 

 

 

Denne hjemmeside anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og at målrette annoncer.
Denne information deles muligvis med tredjepart.
Læs mere om cookie- og privatlivspolitik.

Klik her for at acceptere
Tilmeld dig GRATIS nyhedsbrev
Luk
Få gratis nyhedsbrev om aktier, investeringer, analyser, trends og porteføljer.