ANMELDELSE AF BOGEN ”DAYTRADER” AF ERIK BORK OG CHRISTIAN KONGSTED

                  Af John Stihøj, Aktieinfo

 

KULTUR: Bogen på 204 sider er trykt hos People Press og skrevet af Erik Bork og Christian Kongsted, der begge har en journalistuddannelse og i dag driver sitet daytrader.dk. Bogen er skrevet i et let forståeligt sprog og omfatter interviews med fem succesfulde tradere, der hver har sin tilgang til markedet. Peter Arendt beskrives således som den disciplinerede trader, Tom Hougaard (kendt fra Millionærklubben på Radio24syv) som den dristige trader, Heine Andersen som den egenrådige, Flemming Kozok som den intuitive, og endelig betegnes Uffe Dreiser som den snusfornuftige trader.

 

Halvdelen af bogens indhold er bygget op omkring disse interviews. Analytisk evne, risikovillighed og disciplin er nogle af de personlige karakteristika, som går igen hos de enkelte investorer. Handleformen er dog forskellig, idet nogle vægter fundamentale forhold ligeså højt som teknisk analyse, mens andre udelukkende handler ud fra teknisk analyse.  Flemming Kozok var den første kendte danske daytrader, hvis succes gav genlyd i medierne. Han startede med handel i såkaldte penny-shares. I dag er Flemming Kozok dog ikke længere så aktiv som i hans unge dage (alder 38 år). Daytraderen Tom Hougaard (46 år gammel) er en særdeles aktiv herre, der handler med tidsintervaller på få sekunder til minutter. Det kan blive til mange handler på en dag. Hans guru er Larry Pesavento, der har udviklet et specielt handelssystem, der har vist sig at være særdeles profitabelt. ”Hemmelighederne” i systemet vil Tom Hougaard ikke ud med i bogen, men det er muligt at deltage i nogle kurser, som han af og til holder rundt omkring i Danmark.

 

Heine Andersen er en tidligere vinduespudser, der i dag beskæftiger sig fuldtids med handel - især af danske og amerikanske aktier. Han anvender i overvejende fundamental analyse som første udvælgelsesmåde, siden ser han på graferne og desuden anvender han sin jyske snusfornuft, når noget bare er blevet for billigt. Det var således hans belæg for i 2011 at købe Pandora til kurs 42 i en periode, hvor analytikerne sænkede deres kursmål og anbefalinger. Det minder os lidt om Warren Buffets tankegang om at købe, når alle andre vil sælge.

 

Uffe Dreiser er bankuddannet. Hans favoritscenarie er at finde store solide selskaber, hvor kursen er faldet mindst 5-10 % fra det højeste niveau i løbet af 2-6 måneder. Det giver – efter hans vurdering – mulighed for at få del i de procenter, som aktien tidligere har tabt. Hans tilgang er temmelig forsigtig, og han gearer aldrig.

 

Peter Arendt adskiller sig fra de andre fire interviewede personer, idet han til dagligt har fuldtidsjob som analytiker inden for prisudviklingen på sojaskrå, hvede, majs og maltbyg. Han lever også af at rådgive landmænd om, hvornår det er bedst at sælge og købe afgrøder.  Privat handler han dog primært danske aktier, hvor teknisk analyse er det eneste beslutningsgrundlag.

 

Efter vores vurdering er daytrading en business, der kræver enorm indsigt i sig selv. Man må ikke ryste på hånden. Tab skal minimeres, mens vinderne skal have lov at løbe. Derfor er succesraten ved daytrading også lille, men vi hører jo sjældent om de personer, der taber deres formue på daytrading. De succesfulde hører vi derimod om, da det jo er en god fortælling. Man skal være gjort af noget specielt (psyken skal være i topform), for ellers kan det nemt gå galt. Alle stræber efter hurtig rigdom, og det er muligt via daytrading – men det modsatte kan jo også ske. Stringent selvbeherskelse af ens personlige strategi er særdeles vigtig.

 

Bogen omtaler således fem meget forskellige investorer, der hver især har opnået stor succes med at handle/spekulere i værdipapirer. Et gennemgående træk for disse investorer er, at de besidder en meget stærk indre kontrol og de fastlægger inden en handel, hvor stops skal placeres. Her er især stop/loss af største vigtighed. D’herrer ved nemlig, at man ikke kan tjene på alle handler, og derfor gælder det om at ”cut your losses – let your winners run”. Næsten halvdelen af bogen indeholder en indføring i de basale begreber inden for trading, teknisk og fundamental analyse samt ordforklaringer. Bogen er let at læse og forstå, ligesom den giver en glimrende underholdning og viden om investering, strategier m.m. 

 

Denne anmeldelse af publiceret den 15-01-2017 i Magasinet Aktieinfo.

 


Vil du også være en bedre investor?
Med et abonnement hos Aktieinfo bliver du klædt godt på til succes på aktiemarkedet.
Vi laver benarbejdet for dig så du nemmere kan træffe de valg der kan give dig størst muligt afkast!

Klik her og se hvordan


Denne hjemmeside anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og at målrette annoncer.
Denne information deles muligvis med tredjepart.
Læs mere om cookie- og privatlivspolitik.