Columbus - aktieanalyse den 14-11-2016

 

Kurs på analysetidspunktet: 11,3

 

Anbefaling:

Kortsigt: Køb

Langt sigt: Køb.

 

Columbus er en spændende investeringscase

 

Kort efter Thomas Honoré i 2011 tiltrådte som ny topchef igangsatte selskabet Columbus15 planen. Den blev opfyldt til punkt og prikke. I år blev Columbus2020 planen så søsat, og indtil videre leverer Columbus efter de fastsatte målsætninger. Den stringente interne styring, målrettede opkøb og efterlevelse af planen indgyder troværdighed. Da selskabet opererer i en branche, der konstant ændres og udvides, forventer vi, at den nye plan også vil blive effektueret som ramme, men tilpasninger til nye muligheder under vejs må påregnes i en dynamisk branche. Endnu har Columbus kun sat finansielle mål frem til og med 2018, mens 2019-20 udgør et åbent spørgsmål.

 

Vi forventer, at det vil lykkes for selskabet at løfte salget med gennemsnitligt 10% årligt frem til 2018, hvor salget kan nå op 1,5 mia. kr. Med en EBITDA-margin på 10% vil det svare til et bruttooverskud (EBITDA) på 150 mio. kr. og dermed udsigt til 95-100 mio. kr. i nettooverskud. P/E2018E kan derfor estimeres til 13,5 (11,3/0,85). En mekanisme, som har betydning for udviklingen, er amortiseringsposten (A bogstavet i EBITDA), idet den ”låses fast” i størrelse efter et opkøb. Dermed vil en stigning over tid i omsætning og dermed EBITDA-bidrag så at sige automatisk føre til en relativt større stigning i EBIT driftsoverskuddet.

 

Udsigterne for selskabet og dermed også aktiekursen forekommer lovende. Columbus har en stærk position i markedet for salg af softwareløsninger til de udvalgte segmenter i Food, Retail og Manufacturing. Der er mulighed for udvidelse via opkøb og udvikling af nye løsninger til Internet of Things. De senere år har budt på rigtig mange opkøb. Ledelsen har hidtil haft godt styr på integration/samkøring, og for nærværende er der intet der peger på fejlagtige køb. Vi er dog nødt til at påpege risikoen for eventuelle nedskrivninger af bogført goodwill, rettigheder mv. i forbindelse med disse opkøb. Hvis der opstår problemer i nogle af de tilkøbte selskaber, kan det medføre krav om nedskrivning. Der er stramme regler herfor.

 

Som nævnt ovenfor handler aktien til en P/E 2018E på blot 13. Det er billigt både set i forhold til hele markedet og til Peers. Opturen på børsen må derfor forventes at kunne fortsætte med et kursmål på rundt 15 i 2018, hvorved P/E vil komme op i 18-niveauet. En positiv joker er udsigten til, at storaktionæren Ib Kunøe (73 år) formentlig på et tidspunkt i de nærmest kommende år vil afhænde eller reducere sin ejerandel. Et sådant frasalg vil qua hans store ejerandel givetvis komme minoritetsaktionærerne til gavn i form af et bud på selskabet, da den højeste pris kan opnås ved en samlet handel frem for et bredt salg ud i det åbne aktiemarked. Vi betragter derfor selskabet som et Take Over emne på mellemlangt sigt.

 

Hele analysen kan læses via dette link.

Denne hjemmeside anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og at målrette annoncer.
Denne information deles muligvis med tredjepart.
Læs mere om cookie- og privatlivspolitik.