VI ER I HISTORIENS LÆNGSTE BULL-MARKED

 

Et Bull-marked for aktier er karakteriseret ved økonomisk fremgang (BNP-vækst), lav arbejdsløshed, høj investortillid og stigende indtjening i virksomhederne. Det fører til stigende aktiekurser, hvorved man kan definere udviklingen som et Bull-marked. Undervejs i Bull-markeder indtræffer der korrektioner, men et skift over til et Bear-marked indtræffer først ved fald på over 20 % fra toppen. Vi var omkring denne 20 % ”regel” i december, men de seneste ugers kursfremgang har fastholdt os i Bull-markedet.

 

Udfordringen er så at vurdere, hvor længe det varer ved? Skeptikerne mener, at nedturen er nært forestående, da det igangværende Bull-marked er det længstvarende i historien. Vi skal fremadrettet holde et vågent øje med BNP-udviklingen og virksomhedernes udmeldinger for 2019 (er der forventning om stigende salg og indtjening?). Der er en tendens til lavere væksttempo i de globale økonomier (IMF/Valutafonden har sænket sit skøn ad flere omgange men forventer fortast pænt over 3 % i år og næste år), men der er altså fortsat udsigt til pæn fremgang. Set i denne relation bliver det særdeles vigtigt, om Kina og USA vil indgå en aftale, så væksten ikke går i ”udu” som følge af reduceret frihandel.

 

Recession med faldende økonomisk vækst vil blive første tegn på, at Bull-markedet nærmer sig en afslutning. Mange taler om muligheden for recession i amerikansk økonomi i slutningen af 2019, men kun fremtiden vil give os svaret. Renteudviklingen har stor betydning. Hæver centralbankerne renten for tidligt og for meget, kan det kvæle væksten i verden og føre til recession og efterfølgende markante kursfald på aktier. Det er alle beslutningstagere bekendt med, og præsident Trump ønsker for enhver pris renten fastholdt på et lavt niveau, så han i valgkampen i 2020 ikke skal kæmpe med en økonomi i nye problemer. Store kræfter er i spil. Fed (den amerikanske centralbank) havde varslet rentestigninger i år, men for nærværende kan der næppe ventes rentestigninger fra denne side, da vi i november og december så effekten af frygt for rentestigninger. ECB holder også igen i sin rente-retorik. Renteniveauet er dog uhørt lavt, og før eller siden skal tingene normaliseres - opad. Men tør centralbankerne tage sådanne skridt, når risikoen er, at aktiemarkederne kan falde sammen og dermed skubbe en nedtur hurtigere i gang?

 

Aktieinfos holdning er, at der vil være fred på rentefronten i det meste af 2019. Vi tror også, at virksomhederne klarer sig fornuftigt igennem året - om end usikkerheden af effekten af handelsstriden mellem USA og Kina dæmper selskabernes optimisme for dette år. Enhver ansvarlig ledelse er nødt til at agere forsigtigt. Det vil være et særdeles positivt signal, hvis handelsstridighederne mellem USA og Kina løses på fredelig vis. Efterfølgende skal USA og Europa også have bragt en aftale på plads.

 

For nærværende må vi fare gelinde frem. Henset til den ekstremt lave rente findes der kun få alternativer til indlån i banken med nul i rente (læs: pausetilstand), og det er primært aktier. Den helt store udfordring er dog, at et Bull-marked ofte afsluttes med et pludseligt og stort dyk. Det vil altid ske før eller siden. Det vil blive dyrt at tage et sådant dyk med, men omvendt er det også dyrt at forlade ”dansegulvet” for tidligt. Vores holdning er, at vi mangler endnu en fase med kraftigt stigende aktiekurser, hvorefter vi må tage bestik af situationen. Konklusionen er derfor: Fasthold en relativ høj eksponering i aktier, men vær samtidig varsom. Sørg for at have gode aktier i depotet, og gå uden om de mest risikable og højt prissatte aktier.

 

 

Oversigt over alle Bull-markeder siden Anden Verdenskrig (opstillet efter tidslængde):

 

Bull-markeder

Periode

Antal

Udvikling i

Gennemsnitlig

   

måneder

S&P 500

årlig stigning

         

Efter Finanskrisen

2009-?

118

302%

17%

Great Expansion

1990-2000

114

418%

19%

Efterkrigsårene

1949-1956

86

267%

20%

70´erne

1974-1980

74

126%

14%

Reagan æraen

1982-1987

60

229%

27%

Efter dot.com krakket

2002-2007

60

101%

15%

 

Fælles for alle Bull-markeder er, at der er indtruffet et-eller-andet, der pludselig har punkteret optimismen. Hvad der afslutter det nuværende Bull-marked vides først, når det er indtruffet. De øvrige perioder blev afsluttet af bristet optimisme for dot.com bølgen (2000), den kolde krig med Sovjetunionens invasion i Ungarn i 1956, Iran-oliekrisen i 1980, og Finanskrisen i 2008. Hvad der sluttede Reagan æraen vides ikke, men vi ved, at Black Monday i oktober 1987 blev udfaldet med et lynhurtigt, massivt kursfald.

 

Publiseret den 05-02-2019, skrevet af John Stihøj
Vil du også være en bedre investor?
Med et abonnement hos Aktieinfo bliver du klædt godt på til succes på aktiemarkedet.
Vi laver benarbejdet for dig så du nemmere kan træffe de valg der kan give dig størst muligt afkast!

Klik her og se hvordan


Denne hjemmeside anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og at målrette annoncer.
Denne information deles muligvis med tredjepart.
Læs mere om cookie- og privatlivspolitik.

Klik her for at acceptere
Tilmeld dig GRATIS nyhedsbrev
Luk
Få gratis nyhedsbrev om aktier, investeringer, analyser, trends og porteføljer.