Aktierne efter Brexit afstemningen


Hermed vil vi gerne give vore kunder en kort situationsmelding om turbulensen på finansmarkedet i kølvandet på den engelske folkeafstemning i går. 


Udfaldet blev 51,9/48,1 for exit. Stemmeprocenten blandt de 46,5 mio. vælgere var 72,2. Der er således 17,4 mio. vælgere imod og 16,1 mio. for forbliven. Forskellen er på 1,25 mio. af afgivne stemmer. Udfaldet var – i økonomisk og også i samfundsmæssig forstand – absolut worst case med en smal sejr til Leave siden. Nu skal der indledes en omfattende proces for at klare dette exit-forløb. Tidsrammen er i Traktaten fastlagt til 2 år, men i praksis kan det vise sig, at det tager meget længere tid og muligvis løber det helt ud i sandet. Vi anser det som Worst Case, idet stemme-udfaldet viser en dybt splittet nation, som nu er bundet til at acceptere konsekvenserne af den demokratiske proces’ resultat – uagtet ingen på Nej-siden slet ikke aner, hvad og hvordan det skal klares. Det er jo en gammel sandhed, at det er lettere at afvise noget end at fremkomme med en konstruktiv løsning. Tyngdekraften gælder i særdeleshed inden for politik, hvor følelser og populisme let kan blomstre. 


UK er ramt af et chok og rystelsen kan vise sig at være så dybtgående, at konsekvenserne ganske enkelt bliver for store for nationen, fx kan Skotland nu på ny kan være på vej mod at forlade United Kingdom. Budskabet til Bruxelles er dog det vigtigste. Hvis EU-kommissionen ikke besinder sig og anlægger en ny linje, kan flere EU-lande blive ramt af folkelig modstand (en slags ”disciplineret oprør”) med krav om exit med eller uden folkeafstemning. Kort sagt: krisen er værre for EU end UK. 


I den kommende tid vil der sandsynligvis fremkomme en omfattende indsats for at ”klinke skårene” og genoprette ro og orden i videst mulig udstrækning. Når den hårde indledende retorik er fyret af, vil EU og dets medlemslande bestræbe sig på en blød exit. Business as usual. Erhvervslivet, fx tyske industriselskaber, vil ikke acceptere problemer eller chikane for deres eksport til UK.  


Vi er ikke eksponeret i engelske selskaber har en moderat aktivt investeret andel af kapitalen på 66 %. Det har været ønsket at have en lav risikoprofil med mulighed for at gennemføre køb af aktier til attraktive priser, hvis kursniveauet bliver udsat for et kraftigt setback. Første dags reaktion har været på ca. -4 % i Danmark, -6 % i Tyskland, -2,5 % i UK og USA -2,5 %. Valutamarkedet tager de største udsving: GBPUSD -8,4 %, EURUSD -2,5 %, USDJPY -3,6 %. JPY (Yen) er blevet styrket markant som en form for sideeffekt. SEK og NOK svækkes med ca. 1,25 % i dansk regning, mens DKK ser ud til at stå over for en ny periode som Safe Haven med mulighed for inflow af udenlandsk valuta i stort omfang – formentlig større tal end sidste rekord.  


Guldprisen stiger med 4 % til 1.313 USD, mens olieprisen falder 4 % til 48,7 USD for Brent. Inden for obligationer springer renten ned ad på UK-papirer fra 1,37 % til 1,10 % (10 årig statsobligation). Svage Eurolandes renter stiger lidt, mens renten i Schweiz falder yderligere i denne Safe Haven. 


Boldene flyver rundt i luften, og man skal holde hovedet koldt. Undgå panik. Aktiedykket i morges er allerede blevet halveret i omfang i løbet af dagen. Men det er næppe overstået trods tempoet. Perspektivet ser ud til at blive en sivende kursudvikling i den kommende uge. Tumulten har været virkelig stor, og i løbet af weekenden kan der blive tid til at opnå overblik over situationen. Det kan tænkes (læs: højest sandsynligt), at en eller flere aktører er blevet ruineret og må indstille virksomheden. Kreditfolk og finanstilsyn skal formentlig på overarbejde. Vi forventer dog ikke
nogen domino effekt fra denne kant. Især valutamarkedet har behov for at genfinde stabilitet og opnå enighed om niveauet for GBP.  
Vi formoder, at der i den kommende uge vil blive mulighed for at øge andelen af den aktivt investerede kapital. Uanset dagens voldsomme udsving og dyk, svarer kurstabet kun til størrelsen af det rebound, som var indtrådt i de foregående to uger.  


Med venlig hilsen Lau Svenssen, Aktieinfo (artiklen er skrevet den 24-06-2016)

 
Vil du også være en bedre investor?
Med et abonnement hos Aktieinfo bliver du klædt godt på til succes på aktiemarkedet.
Vi laver benarbejdet for dig så du nemmere kan træffe de valg der kan give dig størst muligt afkast!

Klik her og se hvordan


Denne hjemmeside anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og at målrette annoncer.
Denne information deles muligvis med tredjepart.
Læs mere om cookie- og privatlivspolitik.

Klik her for at acceptere
Tilmeld dig GRATIS nyhedsbrev
Luk
Få gratis nyhedsbrev om aktier, investeringer, analyser, trends og porteføljer.