Bill Gates - dollarmilliardær og super-filantrop

 

Verdens yngste dollarmilliardær, verdens næstrigeste mand, historiens største filantrop og største aktionær i verdens mest udskældte softwaremonopol, Microsoft. Alle disse titler skal hænges på én og samme mand - Bill Gates. Han er beskrevet som prototypen på den superintelligente nørd, er både elsket og hadet.

 

Men hvem er denne William Henry Gates III, der er udnævnt til en af det 20. århundredes mest indflydelsesrige personer, er æresdoktor ved flere universiteter og har prydet forsiden af tidsskriftet Time ikke færre end 8 gange?


Over vuggen
Da Bill Gates den 28. oktober 1955 kom til verden i staten Washington var det som nyeste skud på en stamtavle, som tilhørte Seattles bedre borgerskab. Moderen, Mary Maxwell Gates, tilhørte aristokratiet i dette nordvestlige hjørne af USA, og faderen, William Henry Gates senior, var advokat. I familiealbummet var endvidere billeder af en bedstefar, der havde været bankdirektør og en oldefar, der havde været borgmester.
Bill Gates blev en selvstændig dreng, der gjorde, som det passede ham og var så fyldt med energi, at han fysisk havde svært ved at sidde stille. Noget dydsmønster var den unge Gates så langt fra, og han blev arresteret af politiet to gange i New Mexico for at køre for stærkt og uden kørekort i henholdsvis 1975 og 1977.


Bill Gates afslørede hurtigt en helt ekstraordinær matematisk begavelse, og kom på den eksklusive privatskole Lakeside School. Her fik han i en alder af 13 år adgang til en ASR-33 terminal, der var forbundet til en computer hos General Electric. Sammen med barndomsvennen Paul Allan, startede han The Lakeside Programmers Group, og de brugte al deres tid foran computeren.


Den unge Gates begyndte at lave programmer i Basic, og da aftalen med General Electric udløb fandt Gates en mikrocomputer kaldet PDP-10 hos virksomheden Computer Center Corporation, som de kunne bruge. Bill og de øvrige studerende blev forment adgang til systemet, fordi de udnyttede fejl i operativsystemet til at hacke sig til gratis computertid. Bill Gates var dog så dygtig, at han fik tilbudt computertid mod at rette fejlene i operativsystemet.


I efteråret 1973 blev Gates optaget på Harvard universitet, hvor han mødte Steve Ballmer, der i dag er koncernchef for Microsoft. Det var dog computere, der optog Gates og i januar 1975 fik han en åbenbaring da han så computeren Altair 8800 på forsiden af bladet Popular Electronics. Prisen var $397 for computeren, der blev leveret som samlesæt. Det var første gang en computer blev tilbudt private købere.


Gates forudså, at den nye hardware ville kræve ny software og kontaktede producenten MITS (Micro Instrumentation and Telemetry Systems) og hævdede, at han havde udviklet en BASIC-fortolker til den nye maskine. I virkeligheden havde Gates hverken set maskinen eller skrevet en eneste linje af den påståede kode, men MITS gav dem opgaven, og på få uger udviklede Gates systemet, der blev til Altair BASIC. Bill
Gates tog orlov fra Harvard-studierne - som han i øvrigt aldrig har færdiggjort - og stiftede Microsoft sammen med Paul Allan. I etableringsåret 1975 omsatte Microsoft for 16.005 USD. I 2007-regnskabet passerede omsætningen 50 milliarder USD.


Salget af MS-DOS
Gennembruddet for Microsoft kom i 1979 da IBM ville lancere IBM PC´en som verdens første personlige computer, men manglede et operativsystem. Bill Gates købte et eksisterende operativsystem kaldet CPM DOS fra en lokal softwarevirksomhed, og solgte derpå systemet til IBM under navnet MS-DOS.

Senere indgik Gates en aftale med COMPAQ, der skulle betale en afgift pr. maskine for at anvende DOS-systemet. Det banede vejen for, at stort set alle andre producenter af IBM PC-kloner også indgik aftale med Microsoft. Hver gang producenterne solgte en computer fik Microsoft royalties, uanset om der lå Microsoft produkter på den.


I de første år skrev Bill Gates personligt alle linje-koder i selskabets programmer og helt frem til 1989 skrev han kodelinjer til Microsoft-programmerne. I 1990 lancerede man den grafiske brugergrænseflade i styresystemet Windows 3.0, der cementerede Microsofts dominans inden for operativsystemer. Med Windows 95 kom Microsofts styresystem efter få år ud til 150 millioner computere verden over.


Netop den dominerende stilling blev et nøglebegreb for Bill Gates, der markedsførte produkterne aggressivt og han er blevet kritiseret for en brutal forretningsadfærd. I 1998 tabte Microsoft en retssag, hvor Bill Gates selv var i vidneskranken. Microsoft blev dømt for at have udnyttet sin monopolstatus i forbindelse med browseren Internet Explorer.


Bill Gates blev i 1994 gift med Melinda French Gates, der var ansat i Microsoft. Parret har nu tre børn og bor i et af verdens dyreste huse, der omfatter alskens elektronik og er vurderet til 125 millioner USD. På trods af arbejdet i Microsoft er der nu blevet mere tid til golf, bridge og familieliv.


Verdens største filantrop
Da Microsoft den 13. marts 1986 blev børsnoteret blev Bill Gates samtidig den yngste dollarmilliardær nogensinde i en alder af blot 31 år. I perioden fra 1995-2007 kårede Forbes Magazine hvert år Bill Gates til verdens rigeste mand. Pengetanken toppede i 1999 med en formue på 100 milliarder dollars, men siden har Bill Gates solgt store aktieposter for at kunne uddele penge til velgørenhed via The Bill & Melinda Gates
Foundation, der fokuserer på uddannelse, AIDS-forskning og bekæmpelse af sygdomme i den 3. verden.


Overgangen markerede et bemærkelsesværdigt skift for den ambitiøse forretningsmand med et image som pengegrisk, men Bill Gates har sagt, at han gerne undværede rollen som verdens rigeste på grund af den megen negative opmærksomhed.


Bill Gates var koncernchef for Microsoft indtil 2000, hvor Steve Ballmer overtog den daglige ledelse. Den 27. juni 2008 trak Bill Gates sig fra det daglige arbejde i Microsoft for at bruge mere tid på velgørenhedsarbejde. Han fortsatte dog som bestyrelsesformand.


I den årlige opgørelse fra magasinet Forbes måtte Bill Gates i marts 2010 se sig detroniseret fra posten som verdens rigeste. Microsoft-stifteren blev overhalet af den 70-årige mexicanske tele-matador Carlos Slim. Ifølge Forbes er Carlos Slim god for 53,5 milliarder dollar mens Bill Gates "blot" har en formue på 53 milliarder dollar.
Vil du også være en bedre investor?
Med et abonnement hos Aktieinfo bliver du klædt godt på til succes på aktiemarkedet.
Vi laver benarbejdet for dig så du nemmere kan træffe de valg der kan give dig størst muligt afkast!

Klik her og se hvordan


 

 

 

Det siger kunderne:

 • Jeg har længe haft søvnige penge stående i banken, som nu er kommet på arbejde efter jeg blev gjort opmærksom på Jeres råd og viden. Som kvinde gør det mig tryg at følge den daglige opdatering og det har skabt interesse for investering, som jeg før ikke havde kendskab til og allerede har givet mig en bedre privatøkonomi. Tak for det !
  Med venlig hilsen
  Karen i Nordjylland
  Vil du også have større afkast?

 • Som privat investor med egne midler er det vigtigt at kunne støtte sig til troværdig og objektiv information, både på kort sigt og til opsparingsformål.
  Erfaring og viden er særligt vigtigt i usikre økonomiske og geopolitiske tider – alle er jo dygtige, når det kun går op.
  Derfor ser jeg det daglige overblik og råd fra Aktieinfo som en uundværlig inspirationskilde, der for længst har tjent sig ind. Med tak og venlig hilsen – Jens
  Vil du også have større afkast?

 • Palle Larsen fra Trading Center Odense har været kunde hos Aktieinfo i mange år: ”Jeg er meget tilfreds med den service, som jeg får fra Aktieinfo. Deres kort- og langsigtede handelstips om køb og salg giver mig fuld value-for-money”

  Vil du også have større afkast?

 • "Aktieinfos råd har givet mig et godt overskud" – mandlig kunde, 65 år.

  Vil du også have større afkast?

 • Jeg er en tilfreds og mangeårig kunde hos Aktieinfo. Jeg får viden, tips og ideer til selv at kunne foretage egne investeringer. Og det er gået godt med mit afkast, siden jeg blev kunde hos Aktieinfo. Jeg er også meget tilfreds med, at jeg fra tid til anden kan ringe og tale med John Stihøj, hvis der er noget jeg er i tvivl om. Jeg giver Aktieinfo mine varmeste anbefalinger. Orla

  Vil du også have større afkast?

 • "Som lille privat investor er det vigtigt at have en sparrings-partner til at se de økonomiske ting, som man ikke selv har haft på radaren.
  Den sparringspartner er Aktieinfo i form af daglige nyhedsbreve samt større og detaljerede aktievurderinger. Meget værdifuld." Linda, privat investor.

  Vil du også have større afkast?

Kalenderen / Aktier i fokus

05-12-2023

USA: Q3 regnskab fra Signet Jewellers.


Se hele finanskalenderen

 

Tilmeld dig GRATIS nyhedsbrev
Luk
Få gratis nyhedsbrev om aktier, investeringer, analyser, trends og porteføljer.