A.P. Møller - Mærsk – analyse den 28-09-2016

 

Kurs på analysetidspunktet: 9.650

 

Vurdering: langsigtet køb

 

 

Mærsk: fokusering skal øge indtjeningen

Rederiet samles om Maersk Line. Energy vil fortsætte. Maersk Oil. Drilling, Supply og Tankers er på vej ud

 

Hvordan skal vi som investorer forstå det nye strategioplæg, og hvad er der i vente fra Esplanaden? Man betegner det selv som en strategisk gennemgang. Ønsket er at forbedre dynamikken for at forbedre indtjening og vækst. Afkastet af den investerede kapital (ROIC) ligger på kun 2 %, hvor målsætningen er fastsat til 10 % over en længere årrække. Det store problem er manglende pricing power for Maersk Line, da Maersk Oil permanent må leve med udsving i prisen på olie og naturgas.    

 

Ledelsen introducerer ordet agil (adræthed), der vel kun kendes fra Monrad & Rislunds agilitybaner. Mærsk skal blive mere markedsorienteret og fleksibel for at klare sig. Opdelingen i to divisioner afspejler intention om store forandringer men uden et konkret udspil. Håndfast ændring finder derimod sted i ledelsen, og det er sundt, at man tager fat oppefra. Ideen er ”back to basis”, og Maersk Oil har nu behov for en selvstændig stilling for at muliggøre positive tiltag. De perifere aktiviteter med Drilling, Supply og Tankers skal finde en ny fremtid. Især satsningen på ekspansion inden for boreriggene er skuffende og pt. inde en blindgyde.

 

Opdelingen i to divisioner med hver sin topchef finder sted fra årsskiftet – men det sker på papiret. De afgørende forandringer skal udføres i de kommende to år i Energy delen, som udgør 35 % af den investerede kapital.   

 

Transport & Logistics

Kerneaktiviteten omfatter Maersk Line, APM Terminals, Damco, Svitzer og Maersk Container Industry. De skal operere mere integreret end ved det nuværende ”arms length principle”. Avance i flere led betyder tab af transportopgaver. Samtidig satser man på digitalisering og forbedret service. Styrken som verdens største containerrederi skal udnyttes bedre.

 

Overkapaciteten af skibe adresseres i form af et stop for nye ordrer. I stedet vil Maersk Line købe konkurrenter eller måske deres skibe. Hele branchen lider under prispres, og det har ført til sammenbrud for koreanske Hanjin med 97 skibe. Kunderne er blevet forskrækket og vil pludselig sikre sig pålidelige leverandører til at klare transporten af julevarerne fra Asien til Europa og USA. Maersk Line har derfor straks åbnet en ekstra rute over Stillehavet.

 

Konsolidering med færre udbydere er allerede godt i gang, men det bliver der desværre ikke færre skibe af. Sorteper kan dog gå videre til udlejerne af tonnage, hvor tyske K/S-anparter finansierer en stor andel. Et andet lyspunkt er krisen for værfterne i Sydkorea, der måske kan reducere deres tilbud og hæve priserne på moderne skibe.

 

Samarbejdet med MSC i 2M alliancen drejer sig alene om indsats af skibe. Her regner man med, at Hyundai Merchant Marine slutter sig til i 2017. Ideen er at udnytte skibene bedre, og dermed spare udgifter. Opkøb af konkurrenter er et følsomt punkt, idet man vil angribe en pool bestående af flere rederier, der må forsvare sig og ”fylde hullet ud” med andre skibe.

 

Perspektivet for Transport & Logistics virker let positivt. Stor fremgang kræver et opsving i den globale samhandel.

 

Energy

Det store problem er prisfaldet på råolie, som indledtes i juli 2014. Olieindustrien er gået fra Boom til Bust, og værst står det til hos underleverandører i supply og drilling mv. Disse dele må i lighed med Tankers påregnes udskilt/fusioneret/frasolgt. Olieproducenter som Maersk Oil klarer sig takket være forsigtighed og lave udgifter i den daglige drift. Krisen rammer nye, avancerede projekter, men Maersk Oil er sluppet nogenlunde fri på det punkt.

 

Perspektivet er etablering af Maersk Oil som et selvstændigt selskab, dvs. en form for fission ud i et helt nyt selskab. Nordsøen vil være i centrum indledningsvis. Om det skal være selvstændigt, eller fra starten bestå af en stor aktiepost i et fælles selskab med partnere vides ikke. Rygterne om køb af felter fra Shell ser vi som en bekræftelse af ønske om fortsat engagement i olieudvinding. En anden mulighed er genoptagelse af forhandlinger med DONG om en fusion inden for udvinding. Nu er DONG blevet børsnoteret og kan måske få afsluttet hængepartiet om Hejrefelt-modulerne, der er bygget i Korea. For Mærsk drejer det sig om at forlænge driften af Tyra installationerne.

 

Aktien

Konklusionen synes at være således: Topledelsen kommer tættere på den daglige drift, kapitalressourcer skal udnyttes bedre, Maersk Oil vil fortsat være et aktiv og rummer upside ved højere oliepris, mens Tankers, Drilling og Supply skal finde en ny fremtid. Gælden er lav, og der er plads til udvidelser.

 

Aktiekursen reagerede positivt på nyhederne, men det er fuset ud igen. Der er udsigt til forbedrede præstationer, og at Maersk Oil også fremover vil tilføre værdi. Muligheden for at opnå 10 % i afkast på kapitalen må blive forbedret. Med en indre værdi (egenkapital pr. aktie) på 10.900 kr. er dagskursen på 9.600 en langsigtet købsmulighed.  

   

Regnskabstal

 

mio. USD

2011

2012

2013

2014

2015

2016E

Omsætning

60.230

59.036

47.386

47.569

40.308

36.000

Primær drift

10.152

7.871

7.041

5.505

1.773

1.000

Nettoresultat

2.836

3.740

3.450

5.015

791

500

Balance

70.444

74.339

74.509

68.844

62.408

64.000

Egenkapital

33.792

36.896

39.829

41.542

35.087

34.000

Egenkapitalforr. Pct.

8,1

10,8

9,1

12,3

2,1

1,4

 

           

FAKTA OM A.P. MØLLER – MÆRSK

 

Beskrivelse

A.P. Møller – Mærsk er verdens største rederi inden for containere. Virksomheden er kapitalintensiv (lav fleksibilitet). Markedsandelen opgjort i kapacitet på skibene kan anslås til 15 pct. med plads til 3,14 mio. containere (TEU). Ruterne betjenes pt. af 630 skibe, hvoraf de 283 ejes. APM Terminals driver havneterminaler og tilhørende faciliteter. Maersk Oil udvinder olie og naturgas, primært offshore. Maersk Drilling ejer boreplatforme med vægt på udstyr i topklasse. APM Shipping Services har indtil nu omfattet Damco (logistik), Maersk Tankers, Maersk Supply Service og Svitzer. Rederiet ejer desuden en aktiepost på 39 % i Höegh Autoliners.

Strukturen ændres nu til to divisioner: Transport & Logistics (Maersk Line, APM Terminals, Damco, Maersk Container Industry, Svitzer) og Energy (Maersk Oil, Maersk Drilling, Maersk Supply Service, Maersk Tankers).

Det gennemsnitlige personaleantal i 2015 var på 88.355. Børsværdien ved kurs 9.650 udgør 201 mia. kr. (30,2 mia. USD). Regnskabet udfærdiges i USD som operationel valuta.

 

Ledelse

Søren Skou (født 1964) er administrerende direktør fra 01-07 og topchef for Transport & Logistics divisionen; Claus V. Hemmingsen (1962) er vicekoncernchef og topchef for Energy divisionen; Michael Pram Rasmussen (født 1955) er formand for bestyrelsen.

 

Ejerforhold

A.P. Møller Holding A/S 41,5 %, Familiefonden 8,8 %, Støttefonden 3,1 %. De tre kendte ejere besidder tilsammen 70,3 % af stemmerne (A-aktierne). Antallet af aktionærer vokser fortsat og oplyses til ca. 99.000. B-aktier har ingen stemmeret.

 

Aktivitetens fordeling (pr. 30-06-2016)

Driftsområder (investeret kapital): Maersk Line 45, APM Terminals 17, Svitzer 3, Maersk Oil 9, Maersk Drilling 18, Maersk Tankers 4, Maersk Supply Service 4.

Divisioner (fra 01-01-2017): Transport & Logistics 65, Energy 35 %.

 

 

Aktieinfo, John Stihøj og/eller Lau Svenssen ejer aktier i A.P. Møller – Mærsk.

 

 


Vil du også være en bedre investor?
Med et abonnement hos Aktieinfo bliver du klædt godt på til succes på aktiemarkedet.
Vi laver benarbejdet for dig så du nemmere kan træffe de valg der kan give dig størst muligt afkast!

Klik her og se hvordan


Denne hjemmeside anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og at målrette annoncer.
Denne information deles muligvis med tredjepart.
Læs mere om cookie- og privatlivspolitik.