Sparekassen Sjælland - Fyn: aktieanalyse den 22-11-2016

 

Kurs på analysetidspunktet: 103

 

Anbefaling:

Kort sigt: Køb (før hold)

Langt sigt: Køb

 

Sparekassen Sjælland – Fyn anses for at være en god langsigtet placeringsmulighed:                    

 

Sparekassen Sjælland - Fyn blev børsnoteret i december 2015 men uden et direkte udbud. Over tid vil der fremkomme en større spredning i ejerforholdet fra udgangspunktet i Sparekassens egen kundekreds. En række økonomiske forhold påvirkes af børsnoteringen eller er under forandring.

 

Aktien handles til kurs/indre værdi 0,7, hvilket kan sammenlignes med de to store danske bankers niveau på 1,3 (Danske Bank og Nordea). Tilsvarende kan P/E (16E proforma) estimeres til kun 6,5.

 

Nedskrivninger på kreditter falder, og kreditkvaliteten forbedres. Eksponeringen mod landbrugskunder udgør 8 % af udlån og garantier, som den vigtigste risikogruppe. Der følges generelt en forsigtig linje angående kreditgivning, hvilket også gælder for håndteringen af den store overskudslikvidtiet på 7,1 mia. kr. Tallet skyldes et stort overskud af indlån i forhold til udlån.   

 

Risikoprofilen må anses for lav med en gearing (udlån + garantier målt i forhold til egenkapitalen) på kun 7,4x.

 

Udviklingsplanen for Sparekassen sigter mod en stor udvidelse af kundekredsen af private via organisk vækst og ved udvidet geografisk dækning med filialer. Nordsjælland og Københavns omegn skal erobres. Ønsket er at optræde som et lokalt pengeinstitut, der er stort nok for alle almindelige kunder. Samtidig fastholdes en lav risikoprofil. Målet er en væsentligt højere markedsandel og anvendelse af den meget store likvide reserve med lavt afkast til udlån med en højere og variabel rente.

 

Risikomæssigt må de generelle økonomiske samfundsforhold og strukturen i finansbranchen anses som de vigtigste punkter. Et eventuelt opbrud inden for dansk realkredit er en latent mulighed/trussel. Adgang til fortsat at kunne håndtere realkreditlån via Totalkredit/Nykredit samarbejdet er et vigtigt punkt, og en ændring her vil straks kræve en tilpasning fra Sparekassens side.

 

Aktien rummer for os at se et attraktivt upside potentiale i kombination med en moderat risiko. Profilen som et nyt børspapir i en moden branche indebærer, at aktien må anses for bedst egnet til langsigtede investorer.

 

Hele analysen kan læses via dette link.

Denne hjemmeside anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og at målrette annoncer.
Denne information deles muligvis med tredjepart.
Læs mere om cookie- og privatlivspolitik.