Aktieinfo interview med DEGIRO / juli 2016

 

I januar 2015 bød det danske børsmæglermarked velkommen til en ny spiller. DEGIRO, en hollandsk børsmægler, tilbyder danske kunder priser, som er op til 80 % billigere end hos de andre børsmæglere på det danske marked. Men hvem er de, og hvordan gør de? Vi fik muligheden for at stille kritiske spørgsmål til medejer og direktør Gijs Nagel. Det er muligt at læse om DEGIRO, priser m.m. via dette link.

 

Spørgsmål: Et af de vigtigste spørgsmål drejer sig om sikkerhed. Hvordan er aktiverne sikret i tilfælde af konkurs, og op til hvilket beløb er aktiverne beskyttet? Er der forskel imellem erhvervs- og privatkunder?

 

Svar: Gijs svarede beroligende. DEGIRO startede i 2008 som mægler for professionelle kunder, som eksempelvis fondsforvaltere. Kunder som disse kræver en høj grad af sikkerhed for deres aktiver. Strukturen, som vi designede til vores profesionelle kunder, bliver også anvendt overfor vores private kunder. Alle kunders aktiver er placeret i en separat juridisk enhed ved navn ”Stichting DEGIRO”. Dette betyder, at alle aktiver er adskilt fra DEGIRO BV, hvor alle kommercielle aktiviteter finder sted. Skulle DEGIRO BV mod al forventning gå konkurs, vil alle kunders aktiver forblive sikkert placeret i den separate juridiske enhed, og derfor vil DEGIRO BVs kreditorer ikke kunne gøre krav på disse. Denne adskillelse gælder ligeledes for likvide aktier såsom kontanter.

 

Vi hører nogle gange konkurrenter ytre, at vi ikke er dækket af bankgarantien på €100.000. Dette er at vende tingene på hovedet. Bankgarantien blev lavet, fordi banker krydser en linje og foretager risikable aktiviteter med kunders indestående, som eksempelvis at udstede realkreditlån til boligfinansering. DEGIRO er ikke en bank, og krydser derfor ikke denne linje og der er derfor ikke brug for denne bankgaranti. Dog dikterer hollandske bestemmelser, at den hollandske centralbank garanterer investorer beløb op til €20.000 i tilfælde af konkurs. Denne garanti er også gældende for os, men vi ser ikke denne garanti som relevant pga. vores struktur.

 

Spørgsmål: I er en hollandsk børsmægler, som er aktiv på det danske marked uden at være fysisk tilstede i Danmark. Jeres konkurrenter har kontor i Danmark og kan assistere deres kunder på dansk. Hvordan kan jeres kunder komme i kontakt med jer, og kan de komme i kontakt med en dansktalende person?

 

Svar:  Personligt opfatter jeg kundeservice som et af de vigtigste aspekter i vores forretning. Kunder skal være i stand til at kontakte os med spørgsmål igennem hele handelsdagen. Selvom vi ikke er fysisk tilstede i Danmark, har vi danskere ansat til at assistere vores kunder. Danske kunder kan kontakte os via telefon +45 8988 6281 eller via emailen kunder@degiro.dk. Vi har fornyligt også introduceret kundeservice på sociale medier på nogle af vores markeder. Vi regner med snart at tilbyde dette til vores danske kunder.

 

Spørgsmål: For danske kunder kan det virke besynderligt, at I er en hollandsk virksomhed med kontorer i Hong Kong og Sofia. Kan du forklare, hvorfor I er struktureret på denne måde, og hvem der står bag DEGIRO?

 

Svar: Forretningsforbindelser joker sommetider med, at vores kontor i Grækenland bliver kaldt DEGYROS, men jeg forklarer dem altid, at vi ikke er fysisk tilstede i alle de lande, vi opererer i. Vi servicerer vores kunder fra vores kontor i Sofia, hvor vi har omkring 60 ansatte fra hele Europa, og fra vores kontor i Amsterdam. Dette hjælper os med at holde omkostningerne nede. Vores kontor i Hong Kong er på nuværende tidspunkt ikke så stort, men vi har planer om også at tilbyde vores service i Asien, og her er Hong Kong en god base. Derudover bliver vores marketingsaktiviteter foretaget der. Vi servicerer dog ikke kunder fra Hong Kong. Jeg er selv medstifter af DEGIRO sammen med fire andre personer. Vi arbejdede tidligere alle for den forhenværende største børsmægler i Holland, BinckBank.

 

Spørgsmål: Du nævner ofte, at I holder omkostninger nede, har du nogle nøgletal, som kan understøte dette?

 

Svar: At holde omkostningerne nede, er et af de vigtigste aspekter af vores forretningsmodel. Dette er synligt i vores tal for 2015. Resultaterne kan findes her.

 

Spørgsmål: Tallene viser et negativt resultat. Er DEGIRO bæredygtig?

 

Svar: Vi havde et negativt resultat på €2.400.000, men samtidig ser du at omkostningerne indeholdt markedsføringsomkostninger på €5.580.000. Vores forretningsmodel er meget profitabel. I første kvartal af 2016 havde vi et positivt nettoresultat på €1.300.000. 

 

Spørgsmål: Udover sikkerhed, er en brugervenlig platform en vigtig faktor for kunder, som skal vælge en børsmægler. Hvordan virker jeres platform? Er den brugervenlig og nem at navigere rundt i?

 

Svar: Vi har udviklet vores handelsplatform og infrastrukturen bag in-house. Det betyder, at vi hurtigt kan reagere på forespørgsler fra kunder, og dette resulterer i en brugervenlig platform. På vores platform kan du handle på adskillige børser verden rundt og samtidig have glæde af de laveste priser på markedet. Tilgængelighed er et vigtigt element. Folk er altid på farten, og har ikke altid adgang til en computer, imens markederne bevæger sig. Derfor giver vi også kunder adgang til en iOS app og en Android app uden beregning.

 

Spørgsmål: Er det muligt, gennem platformen, for jeres kunder at handle med automatiseret ordre, såsom stop-loss ordre?

 

Svar: Ja, optimering af handels strategier er vigtigt og vi ser en stor efterspørgsel for stop-loss ordre. På nuværende tidpunkt understøtter vores platform stop-limit og stop loss ordre. Vores intention er at introducere flere ordre typer i fremtiden som vil give kunden mulighed for at handle automatisk og delvist automatisk.

 

Spørgsmål: Hvad med tilgængelige markeder? Hvilke produkter og markeder tilbyder I? Gearede produkter er populære i Danmark, tilbyder I disse produkter?

 

Svar: Tilgængelige børser strækker sig fra den danske børs til amerikanske og japanske børser. Hos DEGIRO kan du virkelig diversificere globalt til lave priser. I blandt de produkter vi tilbyder, kan der findes adskillige gearede produkter fra udstedere som BNP, Citigroup og Commerzbank.

 

Spørgsmål: Udover sikkerhed og en brugervenlig platform, virker jeres fokus også til at være på lave priser. Hvordan er jeres priser sammenlignet med konkurrenternes?

 

Svar: Vores tre fokuspunkter er bestemt sikkerhed, anvendelighed og lave priser. Lige meget hvor vi er aktive, satser vi på at være 80 % billigere i gennemsnit i forhold til vores konkurrenter. I Danmark har vi formået at realisere dette mål. For en handel med Novo Nordisk-aktien for 10.000 kr. på OMX København tager vi 14 kr., hvor vores konkurrenter i gennemsnit vil tage 28,33 kr. For aktier noteret i USA er forskellen endnu større. En transaktion med Google for 50.000 kr. koster 4,13 kr. hos DEGIRO, imens vores konkurrenter i gennemsnit tager 202,30 kr. Denne forskel i handelsomkostninger gør en stor forskel for investeringsresultaterne.

 

Spørgsmål: Hvordan er I i stand til at være så meget billigere? Betaler investorer skjulte omkostninger eller for supplerende ydelser?

 

Svar: Folk leder ofte efter en forklaring på, hvorfor vi er billigere, og de antager at der er en hage. Men der er ingen. Det er de traditionelle mæglere, som er dyre. For den ovennævnte handel med Novo Nordisk betaler vi 7 kr. i børs- og clearing-omkostninger. Hvis vi tager 14 kr. for handlen efterlader dette en bruttomargin på 100 % til os. Hvorfor skulle vi have 400 %? En ordreafgivelse er en serie af nuller og et-taller igennem en fiberoptisk forbindelse. Nu til dags er der ikke brug for manuel arbejdskraft.

 

Med hensyn til supplerende ydelser, tilbyder vi ikke disse, så derfor opkræver vi heller ikke betaling for disse. Vi er en execution-only mægler.

 

Spørgsmål: Men I skal stadig dække jeres faste omkostninger med en lavere margin end jeres konkurrenter. Hvordan gør i dette?

 

Svar: Hvis vi kigger på vores konkurrenters profitmargin, kan vi se, at de ligeledes ikke behøver en bruttomargin på 400 %. Nærmere omkring 200 %. Men udover deres kunder, har de også aktionærer, som skal tilfredsstilles. Vores hovedinteressent er vores kunder. Vi servicerer på nuværende tidspunkt kunder i 17 forskellige lande fra vores to kontorer, et i Amsterdam og et i Sofia. Det europæiske MiFiD-direktiv gør os i stand til at operere i hele Europa med kun en licens fra det hollandske finanstilsyn (AFM). Da vi ikke behøver at ansøge om en licens i alle de lande, som vi opererer i, har vi været i stand til hurtigt at ekspandere til hele Europa, og dermed har vi været i stand til at skalere vores forretning til det nødvendige niveau. Det europæiske ”pas” var faktisk årsagen til, at vi startede DEGIRO.

 

Spørgsmål: Vi ser ikke mange andre børsmæglere, som opererer på europæisk niveau. Hvorfor ikke, og hvordan drager I nytte af dette?

 

Svar: I hvert land findes der en stor lokal spiller, som har været i stand til at tage høje gebyrer igennem en årrække. Omkring år 2000 havde vi internet revolutionen, som gjorde os i stand til at handle via internettet. Siden da har tingene fornandret sig meget, men online mæglerene har fortsat med deres høje gebyrer. Så længe der ikke er nye konkurrenter giver det mening at tage høje begyrer. Efter MiFiD-direktivet blev introduceret troede vi det var for sent, men ingen rykkede. Alle mæglere fortsatte med de høje gebyrer og ekspanderede muligvis endda til deres nabo lande. Ingen startede på europæisk niveau og ingen udfordrede de etablerede spillere. Ved at tilbyde institutionelle kurtageomkostninger til private investorer i 17 forskellige lande, gjorde det det muligt at opbygge markedsandele relativt hurtigt.

 

Spørgsmål: I er ikke fysisk tilstede i Danmark. Konkurrenter som Nordnet deltager altid på Investordagen, hvor kunder kan møde medarbejdere og have en ansigt til ansigt samtale. Vil det være en mulighed i fremtiden?

 

Svar: Af natur er vi en online børsmægler som opererer på kryds af europæiske grænser uden at være fysisk tilstede i alle landene. Dette gør os i stand til at holde omkostninger nede, hvilket betyder lavere kurtage for vores kunder. Omvendt betyder det at kunderne ikke nemt kan besøge vores kontorer. Vi deltog rent faktisk tidligere på Investordagen, og det var bestemt en god måde for vores kunder at lære os at kende. Måske vi vil være synlige i fremtiden igen.

Denne hjemmeside anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og at målrette annoncer.
Denne information deles muligvis med tredjepart.
Læs mere om cookie- og privatlivspolitik.